torsdag 11 november 2010

Obama och Israel del I

I sitt hyllade Kairotal 4 juni 2009. Lovade den amerikanska presidenten bland annat att USA inte skulle acceptera att Israel fortsatte bygga nya bosättningar i den ockuperade västbanken och östra Jerusalem.



Detta har inte skett. Efter hårda förhandlingar gick Israels premiärminister Netanyahu med på en paus i byggandet under 10-månader, något som USA:s utrikesminister utan ironi beskrev ett "unprecedented step" I september var pausen slut och Israel fortsatte obehindrat att bygga vidare.

Med tanke på att Netanyahu dessutom lyckas förödmjuka den amerikanske vicepresidenten Joe Biden två gånger kan man fråga sig. Hur är detta möjligt? För en utomstående observatör kan det nästan te sig som om det är den isrealiske premiärministern som sätter agendan och inte den förmodat mäktigaste mannen i den fria världen. Att Netanyahu dessutom har ett stort kontaktnät med det republikanska partiet i USA är ytterligare lök på laxen för Obama. Varför låter sig denne då hunsas av Netanyahu när han skulle kunna vinna en hel politisk kudos i arabvärlden med en hårdare stans gentemot Israel...

Inga kommentarer: