måndag 1 december 2008

En intressant dag för en historielärare

Så var kravallerna igång igen. Högerextrema grupper som vill hylla Carolus död och fallna soldater ifrån slaget vid Lund. Antirasister som vill protestera mot dessa grupper och vissa som även vill bråka med dem och polisen.

Jag besökte staden i söndags men missade såväl demonstranter såsom motdemonstranter. Det hördes ingenting när jag gick och vandrade runt i kulturen och på stortorget inte heller såg jag något annat än julfrid i ögonen på mina medmänniskor. Jag höll således bokstavligt talat att sätta glöggen i halsen då jag såg rubrikerna på text-tv:n.

Den 30:e november 1718 dog alltså Karl XII i Norge och på dennes dödsdag marscherar ibland högerextrema grupper för att hylla honom. Jag vet inte om de på något sätt tror att livet var bättre i ett utarmat och krigstrött Sverige på svältens rand, eller om det är hans kulturgärning i Turkiet de är vill stoltsera över. Jag trodde i min enfaldighet att denna dyrkan hade smulats sönder av historiker och skribenter som påpekat det historiskt inkorrekta att se Carolus som någon 1700-talets sverigedemokrat. Men det är väl en ny generation på gatorna. En generation som har sovit under sina historielektioner. Skämmes ta mig ...


Monumentet över Slaget vid Lund 1676 (byggt 1876)

Det enda som är roligt med detta är att historieläraren kan hålla dagsaktuella lektioner även om denne är inne på svensk stormaktstid. Så stäng ner Youtube, e-buddy och allt det andra och lyssna på din historielärare!!

Apropå stormaktstid så upplever vi i och med Tobbes gudomliga metamorfos en veritabel guldålder på ovanvåningen. Det kommer antagligen aldrig bli bättre än så här. Det enda är att Tobbe måste förstå att kaffet är viktigare än lektioner och ledighet.