tisdag 18 augusti 2009

Bortom 9/11: en post-"war on terror" värld?

2006 kunde du alltid rädda en lektion i samhällskunskap, internationell ekonomi eller historia genom att nämna George W Bush. Detta följdes av ett ramaskri av förakt och misstro mot den allt mer olyckliga presidenten. Som lärare fick man då spela djävulens advokat och försöka öka förståelsen för världens enda supermakt och dess presidents politik.



Detta var väldigt roligt och intressant men Bush och hans War on Terror är inte längre ett publikfriande lektionsämne. De som börjar ettan i år var ungefär nio år när USA inledde sin ockupation av Irak och sju när Muhammed Atta och hans anhang genomförde ett av historiens mest spektakulära terrordåd, samt sex år under W's kontroversiella vinst över Al Gore i det uppmärksamma presidentvalet 2000. Bush och hans tid är numera historia för gymnasieleven anno 2010. Sic Transit Gloria Mundi, Mikael Westin.

Kriget mot terrorismen fortsätter emellertid inte minst i Afghanistan och 2010-talet kommer att präglas av de beslut som togs under Bush-eran. USA och för all del resten av världen har inte förändrats enbart för att USA (med en relativt liten majoritet) valt Barack Obama som president. De politiska och ekonomiska utmaningarna för världens ledare och befolkning är legio och det kommer minst sagt vara en intressant tid att leva i, tänk bara på den teknologiska utvecklingen och den globala uppvärmningen. Hur kommer världen se ut 2020?

Kort sagt det kommer finnas otroligt mycket intressant och viktigt att diskutera, uppleva och lära ut i framtiden men det kom mer antagligen inte vara lika lätt och komiskt som under George W Bushs era. Sedan har vi i och för sig alltid Fox News.

För den som redan är på hugget inför 2010-talets utmaningar kan följa den amerikanska sjukvårdsdebatten. Varför inte börja med att läsa Krugmans eminenta blogg:The Swiss Menace