fredag 10 oktober 2008

Ytterligare en vecka i den avtynande Bush-Cheney eran…

dies lunae

Gryning: En underbar morgon solen skiner och höstens färger brer ut sig framför mig. Det enda smolket i bägaren är att jag inte får tillbringa dagen ute utan ska vara inne och ha studiedag. Jag blir avundsjuk på eleverna som får vara lediga. Inte blir jag på bättre humör av att jag har fyra lektioner att förbereda till imorgon och inte får tid för detta idag. Det enda som piggar upp är att jag lyssnar på Robert Garlands ypperliga föreläsningsserie ”Greece and Rome: An Integrated History of the Ancient Mediterranean”


Intressant snubbe

Skymning: Vandrar hemåt relativt nöjd. Vi hade en bra föreläsare (kanske den bästa under hela mitt korta lärarliv) och jag har fått någorlunda grepp på morgondagen. Synd bara att börsen föll med över 7 % nåväl det blir någonting roligt att prata om på lektionerna.

dies marti

Ibland känns hela tisdagen som en stor golgata vandring. Fyra lektioner på en dag!! Nåväl tycker ändå att de flesta av lektionerna gick hyfsat. Vi har börjat vår vandring mot ett prov i Kalkylering. Historian ägnades åt mästerverket i Rosens namn (som inte mottogs med samma entusiasm som mästerverket 300). Samhällskunskapen ägnades åt finanskrisen och i viss mån även de entusiastiska info och layout eleverna fick sig lite finanskris till bud.

Kvällen ägnas åt att plöja finanskris och Jag Claudius.

dies mercuri

Denna dag ägnas som alltid enbart åt mina kära ettor. Vi skapade aktieportföljer och såg i Rosens namn. Gränsen mellan genialitet och galenskap är aldrig långt. Har också börjat rätta arbeten. Denna lutherska dag avslutades med att jag gick hem och försökte dryga ut mina inkomster hemmavid. Jag hade flyt och drog in lite extra dollar till huskassan.
För övrigt ser det riktigt illa ut för vår nordiska brodernation Island. Dags för Eu-medlemskap?

dies iovis (dies Caligula?)

Första företagsekonomi lektionen sedan temat började. Vi arbetade med den sargade börsen och jag försökte visa upp låga P/E-tal. Sedan fick jag ta tag i Stefans lektion då denne hade uppdrag annorstädes. Tro det eller ej men vi gjorde aktieportföljer. Stefan bloggar och jag gör aktieportföljer…




Numera har alla en sådan

Istället för att få njuta mitt otium så ägnas hela eftermiddagen åt olika samtal, handledningstillfällen osv… Väldigt kul speciellt att diskutera USA:s bidrag till Sudan måste jag säga. Återigen en ( i mitt tycke) bra dag på Humanus Gymnasium.

Skymning: Försöker återigen dra in pengar till huskassan men denna gång vill det sig inte.

dies veneris (dies Drusilla?)

Gryning: Kaffe till Stefan 8:00, Lektion 8:10, Börsen öppnar 9.00 (nedåt!!), Prov 9:10, Lektion 9:20, Auskultering hos Stefan 9:30 och 10:00. Diskussion med elever hela tiden mycket angående desavueringen av min person i och med att jag inte får vara med på kort och det faktum att jag till synes smet tre minuter tidigare från en lektion.

Angående Stefans lektioner så var den första en PBL lektion och den andra ett passionerat brandtal mot nedskräpningen och oordningen på skolan. Se även hans blogg kring detta (http://stefanshumblogg.blogg.se/). Detta är naturligtvis ett otyg. Jag tror att det handlar om folk med överskottsenergi (fysisk sådan). Förslaget om att starta en Fight Club i källaren låter därför inte helt fel om än i en något moderatare form. Vi borde även arbeta för ett uppehållsrum som eleverna sköter själva. Att ha en trevlig miljö på vår arbetsplats är ju någonting vi alla strävar efter därför måste både lärare, rektor och inte minst ni elever arbeta för detta. Naturligtvis ska vi lärare säga till om vi ser någonting i korridorerna men vi kan inte alltid vara där och vi kan inte heller upprätta någon slags polisstat. Därför måste även ni elever hjälpa till.

Futurum: Eftermiddagen kommer ägnas åt PEST-analys och sedan ska jag dra mig tillbaka till mitt enkla käll. Förhoppningsvis välförtjänt. Om gudarna ler mot mig så ses vi alla på måndag.