onsdag 28 januari 2009

Topp 5: Skönlitteratur

Då Andreas påbörjat sin episka fem i topp lista över skönlittratur så är det bara att följa hans exempel. Vad annat kan jag göra, alla andra arbetar...
Sedan hoppas jag att det kommer en lista om fackliterattur så att jag kan placera Hobsbawm på hans rättmätiga plats. Det går alltid att diskutera olika poänger och parametrar när det gäller sådana här listor. Det är i princip omöjligt att göra en fullständig lista. Det är alltid någon bok eller genre som saknas. Min tanke med nedanstående lista är att ge ett axplock från olika literaturstilar. Att blanda och ge. De flesta böckerna ska dessutom utan problem kunna avnjutas av våra kära elever.

Nåväl börjar ifrån botten:
V


American Psycho och Snabba Cash







Detta är två böcker som påminner mycket om varandra då de utspelar sig i pengastinna miljöer Manhattan 1989 och Stureplan 2006. Dessutom är huvudkaraktärerna giriga och saknar moraliska dubier. American Psycho handlar om aktiemäklaren Patrick Bateman som blandar sitt själslösa work hard play hard livstil (Bateman har stenkoll på vilken slipsknut som ska användas vid rätt tillfälle och när man ska dricka vilket mineralvatten)med att att vara seriemördare.

Snabba Cash handlar om Stureplansbratt-wannabeen JW som börjar sälja knark för att upprätthålla sin glamorösa livstil. Ödet för samman honom med förortskillen och rymlingen Jorge och de kommer tillsammans försöka nå nya marknadssegent för narkotika försäljningen.

Båda böckerna skildrar miljöerna på ett otroligt verkligt sätt. Det känns som att vara på plats. Blandningen företagsekonomi och dekadent leverne lockar naurligtvis den cyniska sidan av mig och båda böckerna är lysande. American Psycho är även en psykoanalyisk djupdykning medan snabba cash främst lever på miljöbeskrivningen, de kvicka dialogerna och den snabba handlingen.