torsdag 24 september 2009

Ständigt detta Facebook

Trots att Facebook redan 2008 av vissa afärdades som ute (Facebbok är sååå 2007...) skapar det fortfarande rubriker. I dagens DN skrivs det bland annat om att de anställda på aktiemäklarfirman Nordnet får tillåtelse inte bara att blogga (såå 2006...)Facebooka och twittra utan även använda Flickr, Linkedin och så vidare. (Se artikel)

Arbetsgivarna pratar ofta om att de behöver anpassa sig till den nya generationen som är vana (eller beroende) av de sociala nätverken. Det går iofs också att fråga sig om det inte borde vara tvärtom att den som arbetar borde anpassa sig till den som betalar för arbetet. Eller så kan man som google satsa väldigt mycket på att arbetarna ska trivas och därmed räkna med att de ska göra ett bra arbete.

Vi har ju i och med de bärbara datorerna här på skolan ett likadant huvudbry. Vi lärare tycker ju ofta att eleverna surfar för mycket när det borde göra annat. Datorn är ett jättebra arbetsredskap men kan som all annan teknik användas till mindre produktiva saker. Frågan är om eleverna är mogna för egna datorer, det finns faktiskt en del skolor som börjat med egna datorer för att sedan återgå till verksamhet utan bärbara datorer. Här på skolan finns det reaktionära mattelärare som inte tillåter datorer på lektionerna. Frågan kommer säkert att vara uppe för diskussion de kommande åren både från elev och lärarhåll.