torsdag 24 september 2009

Ständigt detta Facebook

Trots att Facebook redan 2008 av vissa afärdades som ute (Facebbok är sååå 2007...) skapar det fortfarande rubriker. I dagens DN skrivs det bland annat om att de anställda på aktiemäklarfirman Nordnet får tillåtelse inte bara att blogga (såå 2006...)Facebooka och twittra utan även använda Flickr, Linkedin och så vidare. (Se artikel)

Arbetsgivarna pratar ofta om att de behöver anpassa sig till den nya generationen som är vana (eller beroende) av de sociala nätverken. Det går iofs också att fråga sig om det inte borde vara tvärtom att den som arbetar borde anpassa sig till den som betalar för arbetet. Eller så kan man som google satsa väldigt mycket på att arbetarna ska trivas och därmed räkna med att de ska göra ett bra arbete.

Vi har ju i och med de bärbara datorerna här på skolan ett likadant huvudbry. Vi lärare tycker ju ofta att eleverna surfar för mycket när det borde göra annat. Datorn är ett jättebra arbetsredskap men kan som all annan teknik användas till mindre produktiva saker. Frågan är om eleverna är mogna för egna datorer, det finns faktiskt en del skolor som börjat med egna datorer för att sedan återgå till verksamhet utan bärbara datorer. Här på skolan finns det reaktionära mattelärare som inte tillåter datorer på lektionerna. Frågan kommer säkert att vara uppe för diskussion de kommande åren både från elev och lärarhåll.

5 kommentarer:

Christoffer sa...

Dessa stackars datorer, så dåliga att man inte ens kan starta ett gammalt spel på de.

Inte för att jag har testat...

Jag kan säga att med datorer är det betydligt lättare för många utav oss att skriva uppsatser, även lätt kommunikation.

Facebook och annat sådant skit, stäng ner hemsidorna. Tjänar inget syfte.

kingtobby sa...

Dagens ord, riktat till Microsoft: BAKÅTKOMPABILITET! Att de aldrig lär sig. Själv tycker jag datorn ofta är ett hinder i arbetslivet. Jag saknar pappersinlämningar :(

tom samuelsson sa...

Personligen tycker jag väl att även om visst - möjligheten lockar att kolla senaste statusuppdateringen på facebook, så å andra sidan så finns det mycket mer möjligheter att lära sig och vara produktiv på lektionerna tack vare alla verktyg vi har tillgång till på datorerna såsom online-uppslagsverk(lättare än att gå till biblioteket varje gång man undrar något), Microsoft Word osv.

Jag hade aldrig klarat att skriva lika bra på en pappersinlämning tror jag som på en Word-uppsats, eftersom där finns möjligheten att se över sin uppsats och göra ändringar i texten utan att skriva om allt.
På ett papper så orkar man inte alltid ändra det till det bättre, utan man låter det vara för man orkar inte skriva om.

Hristo sa...

Att skriva ett arbete på skrivmaskin kan inte vara lätt...
Att dessutom ha all världens kunskap (nästan alla iallafall) enbart några tangenttryck bort ger ju oss en otrolig fördel jämfört med tidiga generationer.
Sedan kan jag ju tycka att vi är rätt dåliga på att uttnyttja den.

tom samuelsson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.