måndag 2 februari 2009

III ac II ac Roger

Länge har jag suttit och funderat över denna min tredje plats. Då plats ett och två är tämligen givna har denna placering givit mig huvudbry. Böcker såsom Jonathan Franzens Corrections, Anna Karenina, Främlingen, Brott och Straff, Ecos Baudolino har snurrat runt i mitt stundtals febriga sinne (har Hobsbawm skrivit skönlitteratur?) Slutligen höll jag fast vid min första tanke.

Nummer tre är:

Phillip K Dicks”The Man in The High Castle”


Detta är en kontrafaktisk historia där Tyskland och Japan vunnit andra världskriget och delat upp USA mellan sig. Enbart här lockar boken till läsning och inte blir det sämre av att en av huvudpersonen en desillusionerad tysk som arbetar som spion och har ett svensk alias råkar för problem då han möter en japan som är inspirerad av den svenska hjältekungen Gustav II Adolf och har läst svenska.

Boken är emellertid så mycket mer än så. Det är en existentiell roman som utan tvivel går att jämföra med Sartre och Camus. Det finns dessutom inte en alternativ verklighet utan flera, tiden är kanske egentligen inte västerländsk linjär utan österländsk cirkulär.


Nummer två är:

George RR Martins ”A Storm of Swords”

Jag tycker att trean är den både mörkaste och bästa av Martins A song of Ice and Fire serie. Se mitt tidigare inlägg om denna.

Imorgon lär ettan snöa in...

Slutligen var det en stor sportdag igår. Den största händelsen var naturligtvis den episka kampen mellan Roger Federer och Rafael Nadal. Federer den gamle mästaren siktade på att nå Sampras 14 master titlar. Ömsom arrogant och ömsom nervös klarade han inte av att slå Nadal trots att denne bivis visade tröthetstecken. Nadal driver också Federer att spela mer på marginalrna. Han måste slå hårdare, svårare för att spela ut denne Herakles. Till slut gick det inte längre. Rafa vann sin första Australian Open och Federer har nu förlorat tre av tre finaler mot Nadal.

Efteråt kunde han inte hålla tillbaka tårarna då han möttes av två så motstridiga känslor såsom bitterhet och rörd.
Bitter över att återigen förlorat mot Nadal. Bitter över att inte nå sina 14 titlar över att tiden börjar gå emot honom. Rörd över publikens hyllningar, rörd över deras kärlek. Ett stort ögonblick med två av idrottens allra största. Det blir inte bättre än så.


Två mästare

Dagens andra stora händelse skedde i det stora landet i väster. Pittsburgh snuvade Arizona på titeln men roligast är ändå reklamfilmerna som visas i pausen (speciellt ölreklamerna). Det kostar ungefär 200 miljoner kr för en 30 sekunders snutt.

Till sist kan det noteras att Real haft en bra svit under sin nya tränare sex vinster i rad. Antal intagna poäng på Barca: Noll!!!