torsdag 11 december 2008

Winter is Coming!

Som en replik på Tobbys Burroughs svarar jag självfallet med en fantasyförfattare.

Nu när vintern kommer så som den är härnere är det verkligen dags för George R.R Martins episka mästerverk A Song of Ice and Fire.”Det blir inte bättre än så här”.

Handlingen utspelar sig liksom i andra fantasy böcker i en påhittad värld men där slutar nog likheterna med mer kända förlagor som Sagan om Ringen och Robert Jordans Wheel of Time.
I Martins värld är det svårt att skilja god från ond, världen är inte svart eller vit. Den är grå. Dessutom har Martin inga problem att avliva sina huvudpersoner (även de goda).

Jag skulle vilja beskriva Martins böcker som en slags realistisk historiefantasy. Handlingen påminner om Rosornas Krig i det medeltida England och karaktärerna om Borgia familjen.

Den första boken (a game of thrones) handlar om maktkampen bakom den numera förtappade kung Robert Baratheon där de främsta kontrahenterna är de rättrådiga Starks och de mer cyniska och opportunistiska Lannisters. Jag ska inte gå in på handlingen mera men jag kan säga att ett liv utan Jamie och Tyrion Lannister är ett tomt liv.



LÄS DESSA BÖCKER SÅ BLIR DU EN BÄTTRE MÄNNISKA!!!

Ok kanske inte, men de är bland de bästa böckerna jag har läst och jag har läst många.
Detta är boken för dig som tycker att Sagan om Ringen är lite för gullig och förutsägbar.
Hatar du att läsa men har mot förmodan kommit så här långt kan du invänta pilotavsnittet som HBO (HBO!!!!!!!) gör till tv. Enbart det faktum att tv-bolaget bakom Sopranos, Six Feet Under, Rome och Oz valt att satsa på Martins författarskap visar på dess genialitet.

Finns det då någon svaghet i böckerna undrar den analytiske gymnasieeleven…
Tja efter att ha skrivit de tre första böckerna i någorlunda tempo:

• A Game of Thrones (1996)
• A Clash of Kings (1998)
• A Storm of Swords (2000) (”Det blir inte bättre än så här”)

Så har Martin drabbas av komplexiteten i hans egna plot och det tog fem år innan den fjärde boken A Feast for Crows (2005) publicerades. Alla fan väntar nu mer eller mindre tålmodigt på hans femte bok. Följ deras diskussioner på Martins egna
hemsida eller på deras egna messageboard

En kuriositet är att amerikanen Martin läst skandinavisk historia och faktiskt skrivit en novell om Sveaborgs fall som kostade oss Finland...