onsdag 13 januari 2010

2010

För en gammal sjuttiotalist så låter 2010 som ett riktigt science-fiction årtal fyllt av koloniserade planeter och robotar med mänskliga känslor. Nu blir det ju inte riktigt så istället började året tragiskt med att en gerilla i Cabinda (del av Angola) anfaller och dödar en del av Togos landslagstrupp i fotboll och en jordbävning i Haiti. Föga futuristiskt.

2009 ska naturligtvis sammanfattas så småningom och jag hoppas även att kunna skriva några rader om den minst sagt intressanta resan jag började decenniumet med i Förenade Arabemiraten och Oman. Just nu gäller det emellertid att landa i den kalla och vardagliga januari med alla dess plikter och skyldigheter.

Det nya året har emellertid börjat bra såg Nadal-Söderling i Abu Dhabi en lysande match där svensken trots två setbollar inte kunde rå på urkraften från Mallorca. Sedan började ju trots allt det afrikanska mästerskapet med den helt sjuka matchen Angola-Mali. Där Mali hämtar upp ett 4-0 underläge med kvarten kvar. Helt enkelt underbart även om jag måste erkänna att jag såg matchen som förlorad och lämnade Mali åt sitt öde redan vid 2-0. Lägg till Malawis kross av VM-nationen Algeriet (3-0) den underbara matchen mellan Egypten och Nigeria (3-1) så inser man att det är en fest för oss fotbollsälskare. Jag har alltid haft en särskild plats i mitt hjärta för detta mästerskap som verkligen lyser upp januarimörkret vartannat år.



Årets största nyhet så här långt är ändå Burj Khalifa! Inte ens den mest cyniska västerlänning kan hålla tillbaka tårarna över Sheikh Mohammed bin Rasheed al-Maktoums fina gest att döpa världens högsta byggnad efter sin kusin Sheikh Khalifa bin Zayed al-Nayhan.