söndag 1 mars 2009

Miljödiktator?

Miljön är av förklarliga själ alltid på tapeten nuförtiden. Det kan vara en rekordvarm sommar, skogsbränder i Australien, urvattnade klimatmål i diverse politiska församlingar osv, osv. Här på Humanus kan vi läsa en del tänkvärda inlägg på Andreas Blogg. Personligen är jag naturligtvis både intresserad och bekymrad över vår framtid även om jag inte är fullt så nedstämd och berörd som jag kanske borde vara. Jag tror i grund och botten att mänskligheten kommer att klara av även denna utmaning alternativet är helt enkelt helt ofattbart, även om Fermis paradox gör att vi torde vara nervösa.

Nåväl min fråga är egentligen klarar vårt politiska system av de påfrestningar som den globala uppvärmningen ställer oss inför? Vårt demokratiska system har hela tiden byggt på framsteg för medborgarna. Vem röstar på en politiker som istället erbjuder drakoniska åtgärder för att rädda miljön.

I fredags la Mads Mikkelsen (den danske skådespelaren) fram idén om en diktator för att rädda miljön. En miljödiktator. Denne skulle fungera ungefär som i det republikanska Rom, den får mer eller mindre obegränsad makt under en begränsad tid. Då kan denne genomföra de åtgärder som behövs utan att ta hänsyn till vare sig opinion eller lobyister. Eftersom maktinnehavet är tidsbegränsad ska inte heller diktatorn ha något egetintresse, åtminstone inte i teorin.

Ideén är varken ny eller Mads Mikkelsens egen utan har florerat under en lång period. Frågan är behövs det en sådan lösning? Eller är demokrati heligt?

Den 15 Mars för 2053 år sedan mördades för övrigt den störste diktatorn av dem alla Julius Ceasar.. Anledningen? Han strävade efter för stor makt...
Efter följde ett inbördeskrig som efterträddes av över 400 års kejsarstyre.