fredag 16 oktober 2009

Helg X

Så kom då den härliga höstförkylningen samtidigt som arbetstempot skruvades upp en hel del inför det stundande höstlovet. Detta är naturligtvis bara en klen ursäkt för att jag inte upplyst er om Lissabonfördragets underbara värld. Dessvärre är det så att Gordon, Brian och de andra superhjältarna får vänta någon vecka.

Vi får i alla fall glädjas åt Honduras och Slovakiens avancemang till VM nästa år. Särskilt värmer Slovakiens VM-biljett, efter min vistelse i Wien (Bratislava ligger bara två mil bort) finns det än särskild plats i mitt hjärta som är vikt åt detta vackra land med de vänliga innevånarna. Särskilt snälla var slovakerna när de nöjde sig med ett 0-0 resultat hemma mot ett andefattigt Sverige i kvalet 2000 vilket gjorde att vi kunde gå till VM.



Sedan får vi inte glömma Honduras som har en intressant fotbollshistoria. 1969 utkämpade just Honduras det beryktade fotbollskriget mot El Salvador. Bakgrunden till kriget var att Honduras ville att El Salvador skulle stoppa massinvandringen från Salvador till Honduras. Stämningen var oförsonligt och det hela kulminerade under en VM-kval match där ett kort krig bröt ut med över 2000 döda.




Ingen av de stridande parterna vann utan båda kan ses som förlorare. I VM-kvalet drog sedermera El Salvador det längsta strået och fick vara med i VM-1970, men nu är alltså Honduras trots årets tråkiga politiska utveckling klara för VM-2010. Felicidades!