söndag 29 mars 2009

VM drömmar del I

Efter en imponerande insats lyckades ett svenskt lag med fyra allsvenska spelare i startelven kryssa borta mot Portugal och vi kan kanske drömma om ännu ett svenskt deltagande i ett mästerskap. Efter två ärorika 0-0 matcher mot Portugal och en mindre ärorik 0-0 match mot Albanien har vi goda chanser att återigen vara med i det största idrottsammanhanget som finns.

För att hålla ångan uppe så här 15 månader före det drar igång tänkte jag rangordna mina fem bästa VM. Det vill säga VM jag själv haft ynnesten att uppleva.

V) 2002 Skrällarnas turnering

Sydkorea med dess fanatiska publik och spökspelare nådde Semifinal.
Senegal slog ut Frankrike i gruppen sedan Sverige i åttondelen för att sedan åka ut mot Turkarna i kvarten. Turkarna kom trea.
Till slut blev det ändå Brasilien - Tyskland i final.

Det var en rolig turnering med många överaskningar där lag utanför Europa och Sydamerika kom långt men det blev aldrig en stor turnering. De tidiga matcherna under arbetsid förstörde också upplevelsen. Hur kan man ladda inför en åttondel som börjar klockan sju på morgonen?

IV) 1986 Maradonas turnering

Det var mitt första VM med mitt första VM samlaralbum men framförallt var det Maradonnas VM. Maradonna som efter Falklandskriget (1982) krävde och fick revansch mot England; dels genom fusk (guds hand) och dels genom ett av vm historiens vackraste mål (slalomåkning från mittplan). Jag minns fortfarande den magiska stämningen på ett turisthotell i Cypern när jag (sju och ett halvt år) och farsan gick till TV-rummet för att uppleva den magiska 3-2 finalen mot Västtyskland.