fredag 17 oktober 2008

Amerikask höst eller friare kan ingen vara

När vi nu inte bara går mot ännu en helg utan snart även ett höstlov har den kunskapstörstande eleven chansen att fördjupa sig i valfritt ämne. Individens jakt efter vetande bestäms inte längre av magisterns stränga pekpinne.

Jag kan då rekommendera att sjunka djupare in i det stora landet i väster. Framförallt är det intressant att som sekulariserad och välfärdskrammande europe försöka förstå hur det kommer sig att George W Bush vunnit två val och att McCain efter åtta års republikanskt vanstyre(det går faktiskt inte att beskriva det på ett annat sätt) ändå kommer vinna så pass många delstater som han kommer att göra.

En bra bok som behandlar den amerikanska frihetslängtan är Göran Rosenbergs "Friare kan ingen vara"



Rosenberg som är betydligt bättre i bokform än i tv målar upp en komplex bild av det amerikanska samhället och visar också på det geniala då Reagan lyckades binda ihop både den kristna högern och de marknadsliberala republikanerna. Rosenberg menar också att Bush mer eller mindre är en fortsättning på Reagan vilket jag håller med om. Boken innehåller också en fiktiv dialog mellan Reagan och Jefferson skriven av en ung Rosenberg som är underhållande i sin ungdomliga berättarglädje.

Om den vetgirige studenten hellre sjunker ner i förlagan till USA dvs. det romerska riket så rekommenderar jag med varm hand Alf Henrikssons romerska historia full av underbara anektdoter eller varför inte Edward Gibbons mastodontverk "Romerska Rikets Nedgång och Fall." Det är verklig läsglädje eller vad sägs om följande:

"Det är nästan överflödigt att räkna upp Augustus ovärdiga efterträdare. Endast deras aldrig överträffande laster och de magnifika kulisser som omgav har räddat dem från glömskan. Den dystre och stränge Tiberius, den vilde Caligula, den svage Claudius, den lastbare och grymme Nero, den djuriske Vitellus och den försagde men omänsklige Domitianus är dömda till evig vanära"

Underbart...


P.S. Om ni har missat det så spelade Portugal bara 0-0 hemma mot Albanien i onsdags, det finns således fog för optimism inför fortsättningen!

P.P.S. Angående USA det är nästan så att en mörk del av själen hoppas på McCain-Palin det blir inte bättre än så här: Palin and Tina Fey on CNN