måndag 28 september 2009

Tysk höst (som alltid)

Så var det återigen dags för ett tyskt val under hösten. Tyvärr har väl inte detta valet varit lika hett som tidigare årgånger. Helmut Kohls sista strid 1998m Schröders heroiska comeback 2002 och hans nästan lika heroiska och känslosamma Waterloo 2005 då han fick se sig besegrad och genast bli ordförande för Nord Stream AG (företaget som bygger gasledningen i Östersjön mellan Ryssland och Tyskland).

Jag var själv i Tyskland 2002 och upplevde dels Schröders känslosamma "Gott Sei Dank" hyllning till sin socialdemokratiska broder Persson som just vunnit det svenska valet och Schröders motståndare Edmund Stoibers nästan lika känslosamma "arbeit, arbeit, arbeit" mantra.

Anledningen till att helgens val varit så avslaget är väl främst att tyskarna har svårt att se någon större skillnad mellan de två stora partierna, socialdemokraterna (SPD) och kristdemokraterna (CDU/CSU). När socialdemokraterna tillsammans med miljöpartietregerade (Die Grünen)regerade 1998-2005 drev de igenom rätt tuffa reformer såsom sänkt ersättning till arbetslösa(Agenda 2010) för att få igång ekonomin. Att socialdemokraterna de senaste fyra åren dessutom suttit i regering med de konservativa kristdemokraterna gör att valet mellan vänster och höger inte ses som någon politisk vattendelare. Förutom detta vägrar socialdemokraterna att samarbeta med vänsterpartiet (Die Linke) vilket gör valet mellan vänster och höger ännu grumligare.

Så blev också valdeltagandet i tyska mått väldigt lågt (72,5 %) och de stora partierna tappade mark. Fortsättning följer imorgon nu är det föräldrarmöte