fredag 3 april 2009

VM drömmar del II och vår i Georgia

III) 1990 Straffarnas VM

Det var den turnering vi alla hade sett fram emot efter ett åttiotal ute i kylan var Sverige åter tillbaks i finrummet och med spelare som Jonas Thern, Mats Magnusson, Anders Limpar och Glen Hysen uppkryddat med den gamle Glen Strömberg och den unge Tomas Brolin ansåg alla att vi hade goda chanser att nå åtminstone kvatsfinal.
Höjdpunkten på hysterin kom när vi slog Finland med 6-0 på Råsunda i den sista tränningsmatchen före avfärd.

Som elvaårig fotbollsnörd såg jag naturligtvis fram emot turneringen, speciellt då jag skulle se Sverige-Costa Rica på plats i Genua. Det blir inte bättre än så här...



Efter en hedersam 1-2 förlust mot Brasilien i öppningsmatchen så implodrade Olle Nordin korthus med ytterligare två 1-2 förluster mot Skottland och slutligen ovan nämda Costa Rica. Naivitet i kombination med taktisk oförmåga fällde de inte fullt så tappra svenskarna.

I övrigt var detta målfattiga och hårda VM en lång rad av besvikelser.
Brasilien som inte lyckas slå hål på det ultrafefensiva Argentina i åttondelen (0-1)

I en liten ort i nuvarande Kroatien såg jag senare hur det bollskickliga Jugoslavien i sin sista turnering fick ge sig mot ovan nämnda Argentina på straffar.

I semifinalen fick hemmanationen och favoriten Italien se sina VM-drömmar krossade av den Argentinske supermålvakten Goyochea. Min ärade fader fick se sin dröm om at se Italien vinna VM i Italien krossad.

Istället fick vi se Västtyskland slå ett Argentina utan Caniggia med 1-0 (en inslagen straff av Brehme i 85:e minuten) visserligen på plats i Tyskland men Tyskland är inte Italien. Tyskarna hade för övrigt gått till final via en straffläggning mot engelsmännen som gjorde sin bästa insats sedan 1966.


Nu är det april 2009 och våren är här. Dessutom är det påsklov. Våren är en årstid man borde uppleva i Georgia och se världens bäste idrottsman Tiger Woods vinna U.S Masters. För att hylla Tiger, U.S. Masters och våren i nämnd ordning har jag ändrat min playlist.

Trevligt lov