onsdag 18 november 2009

Polen

Efter att återigen blivit inspirerad av Polen och dess historia återger jag några av mina anteckningar kring detta nedan:

Polen under andra världskriget

1939 var det återigen dags för Polen att ofrivilligt dras in i det europeiska maktspelet. Tysklands ledare Adolf Hitler hade efter att införlivat Österrike och annekterat den tyskspråkiga delen av Tjeckoslovakien lagt ögonen på de delar av det polska riket som inhyste tyskspråkiga folk. För underlätta invasionen gjorde han gemensam sak med Sovjetunionens ledare Josef Stalin där de kom överens att dela på Polen. Sagt och gjort nazityskland och kommunistsovjet delade på Polen (som naturligtvis var chanslösa mot de två stormakterna även om försvaret var hårdare och mer framgångsrikt än vad vi får lära oss i skolböckerna. Det tog exempelvis mer tid för tyskarna att invadera Warszawa än Paris). Då Polen fallit firade de bägge staterna med en gemensam segerparad i Brest-Litvosk. Hela företaget faller sig rätt osannolikt då nazisterna och kommunisterna var varandras främsta fiender. Polen stod emellertid inte ensamma utan hade gått i allians med England och Frankrike. Dessa förklarade Tyskland krig och därmed hade andra världskriget börjat. Fransmännen visade sig dock inte vara till någon större hjälp då Tyskland snabbt och lätt invaderade Frankrike. Kvar stod Storbritannien. Lyckligtvis kom sedermera supermakten USA med i kriget och tillsammans kunde de med Sovjetunionen (!), som 1941 blev anfallna av Tyskland, vända kriget till de allierades fördel.

Den tyska ockupationen av Polen var oerhört hård mot den polska befolkningen. Som vanligt var det judar, zigenare, förståndshandikappade, politiska oliktänkande som led mest. Ett av nazisttysklands största koncentrationsläger Auswitz (idag ***) låg i det ockuperade Polen. Dessutom bildades ett judiskt getto i Warszawa där judarna tvingades bo under stora umbäranden. De blev senare efter hand deporterade till koncentrationslägren. Efter ett heroiskt men futilt uppror 1943 likviderades i princip alla kvarvarande judar i gettot. Ett närmast bortglömt kapitel är likväl den polska motståndsrörelsens oblida öde. Under krigets gång hade både den brittiske premiärministern Winston Churchill och den amerikanske presidenten Franklin Roosevelt lovat polackerna att deras land skulle få frihet efter krigets slut. När den polske exilpremiärministern mötte Roosevelt kungjorda denne att ”Your country shall emerge undiminished”. Det polackerna främst var rädda för var att Polen skulle hamna under Stalins obarmhärtiga styre. Därför iscensatte den polska motståndsrörelsen Warszawaupproret 1944 när de sovjetiska trupperna närmade sig. Tanken var att liksom den franska motståndsrörelsen med hjälp av de allierade befria sin huvudstad och därmed själva göra en insats samt få ett större inflytande efter kriget. Skillnaden mellan Paris och Warszawa var emellertid att Stalin inte hade några planer att hjälpa polackerna såsom amerikanarna hjälpt fransmännen. Inte heller ville amerikanarna göra några påtryckningar för att övertyga Stalin om att hjälpa den polska motståndsarmén. Stalin och Roosevelt hade redan delat upp Europa sinsemellan. Följden blev att den polska motståndsarmén som bara hade vapen för en vecka fick se sig stå helt ensamma mot den tyska armén.

En hjärtskärande staty som hedrar de hundratals barn som stupade under upproret..

Trots detta höll polackerna stånd i över två månader medan tyskarna totalförstörde Warszawa. Gamla stan i Warszawa är inte så gammal utan nyuppbyggd efter kriget.


Gammal stad byggd under 1950-tal



Återigen hade Polen hamnat i rävsaxen när de stora länderna spelade sina maktspel. Denna gång slutade det med att Polen trots alla försäkringar från den i slutändan ointresserade Roosevelt och den välmenande men maktlöse Churchill återigen fick finna sig under utländskt ok, nu under en av historiens mest brutala diktatorer Josef Stalin. Polen förblev ockuperat trots att det var just det Storbritannien och Frankrike gått i krig för att förhindra. Stalin passade även på att rita om Polens gränser. Han flyttade Polen västerut. Det östra Polen införlivades helt i Sovjetunionen (idag tillhör det Ukraina, Vitryssland och Litauen) medan Polen fick vissa delar av det tyska riket. Se kartan.