torsdag 18 december 2008

Anno Domini 2008

Så närmar vi oss ånyo ett årsskifte. Vi går snart mot ljusare tider igen, vintersolståndet infaller redan den 21:a. Personligen gillar jag nyår. Det blir en slags nystart. Mikael Westin anno 2009 är en person med nya möjligheter än den gamle något tråkige Mikael Westin anno 2008. Nu är det kanske ingen återfödelse men jag tycker att det är ett bra tillfälle att tänka igenom det år som varit och fundera på om det är något som skulle göra att man trivs bättre nästa år. Det kan vara allt ifrån att lägga ner mer tid på vissa fritidsintressen till att endast försöka njuta mer av livet mer.

Som alltid är det vanskligt att skriva någon slags årskrönika innan året är slut. Saker och ting kan ju faktiskt hända i slutet av året exempelvis tsunamin 26 december 2004, avrättningen av Saddam Hussein 30 december 2006 eller en jordbävning i Skåne 16 december 2008 (för att inte prata om Stefans kaffemiss 18 december 2008). Men jag ska i alla fall försöka skriva något om året som har gått ur ett personligt perspektiv. Jag kan naturligtvis inte ta med alla årets händelser så jag missar en hel del. Ni får läsa om Thailands politiska kriser, upploppen i Grekland, terrordåden i Mumbai och cyklonen Nagris får leta information på annat håll.

Personligen har 2008 varit ett händelserikt år. Jag har gift mig (samma dag som min blivande fru blev påkörd), bytt jobb (ja det är faktiskt sant jag började arbeta här först den 21 januari i år), fyllt 30 (nu börjar utförsbacken på allvar), rest en del och upptäckt platser som Oman och Las Vegas samt haft en del tvättider för att inte tala om alla dessa kaffekoppar. För mig har det varit ett mycket bra år (det kanske inte blir bättre än så här?).


Vinter i Dhofar

I världen har det hänt en hel del både positivt som negativt. Valet av den förste afro-amerikanske presidenten i Barack Obama (the first luo-president!) som dessutom är en mycket smart och öppen person till skillnad från den nuvarande presidenten. Nackdelen är naturligtvis att varken europeiska politiker eller svenska samhällslärare kan vinna billiga poänger på Bushs inkompetenta person. Tyvärr kan Obamas presidentskap omintetgöras av årets riktigt stora nyhet det vill säga den finansiella krisen som kommer att visa sitt fula tryne alltmer under 2009. En kris som kan förstöra många människors liv och kanske till och med vårt sätt att leva även om jag inte tror att vårt kapitalistiska system kan går under och ersätts med något annat (vad skulle det i så fall vara?). Däremot kommer vi att se en tid av större statlig inblandning, det återstor emellertid att se om det anti-statliga skuldtyngda USA kan klara av det. För mer om USA och Obama se Kajsas blogg


Time for crisis managment...

Förutom höstens stora nyheter (USA-valet var visserligen en nyhet hela 2008, vem minns inte Obamas vinst i det iskalla Iowa den tredje januari?) har Ryssland återigen gett sig in i världspolitiken på allvar i och med sin attack mot Georgien i somras. Vem som bär skulden till detta krig är svårt att sia om men ingen kan väl på allvar hävda att den georgiske presidenten Saakasjvili spelade sina kort på ett bra sätt. För mer om Ryssland och Georgien se Alexanders blogg Detta krig plus de övriga stora nyheterna har gjort att det landet som på förhand skulle dominera nyhetsflödet, Kina, har kommit i skymundan. 2008 (råttans år) skulle ju verkligen bli Kinas år. OS skulle bli Kinas stora manifestation, Kinas triumf. Nu blev det inte riktigt så, här i Sverige och i övriga västvärlden fördes istället mer eller mindre propaganda emot Kina. Dessutom var jordbävningen i Sichuan i våras smolk i glädjebägaren. Emellertid står vi och faller med Kina och det terrordrabbade Indien (ni vet landet med raketer och stor fattigdom) och vi får verkligen hoppas på en fredlig utveckling i dessa länder som hade haft stora utmaningar utan den stora finanskrisen hängande över deras huvuden som ett damoklessvärd.


Storhetstid att vänta?

Även vi i Sverige är drabbade, varsel i princip varje dag och nu ligger vår bilindustri i vågskålen. 2009 kommer att bli ett tufft ekonomiskt år och det faktum att oppositionen slutligen gått samman gör varken till eller från. Överlag så är Sverige i mångt och mycket beroende på beslut som fattas i London, Paris, Washington och så vidare. Obama, Brown, Hu och Sarkozy är viktigare än Reinfeldt, Sahlin och Borg. Jag har personligen inte märkt av krisen här i min trygga Humanusborg förutom
att det är rea under julrushen och att börsen tapppat över 40 % i år men under 2009 kommer det nog att bli betydligt tydligare.

2009 blir annars på många sätt likt andra år även om Slovakien till skillnad mot Sverige och Island går med i eurosamarbetet. Vi kommer som alltid sträva efter att leva ett behagligt liv. Vi sover, vi äter samt arbetar för att få ihop pengar till mat och hyra och tiden emellan försöker vi att roa oss.

Hot såsom finanskris och global uppvärmning (även om 2008 blev ett av de kallaste åren på länge) skuggar vår vardag samtidigt som vi materiellt sätt aldrig haft det bättre än vad vi har nu. Kanske blir det aldrig bättre än så här?

Hoc opus, hic labor est
"Det är konst, det är vedermöda"