onsdag 4 februari 2009

Kar

Så var vi här igen. Eller vi och vi, Stefan är sjuk och vi måste klara oss utan vår klippa idag. Det stora testet kommer under eftermiddagskaffet. Hur ska vi klara av det utan Stefans stränga men kärleksfulla ordergivande?
Vi känner oss nog alla lite rädda idag.

Nåväl dags att presentera min etta på literaturlistan:

1) Snö av Orhan Pamuk




Snö handlar om den turkiske poeten Ka och hans besök i den avlägsa staden Kars.
Han blir genast indragen i en militärkupp och får veta att han borde vara tacksam både mot militären ("utan oss hade skäggen skurit halsen av dig för länge sedan") och de religiösa ledarna ("utan oss hade du förlorat din kulturella identitet")
För Ka handlar det framförallt att få träffa och komma i säng med den sköna Ipek. Ka försöker själv att samla diverse politiska motsåndarna enbart för att få lite tid ensam med denne.

Jag hade en diskussion om Snö med min gamla rektor i Båstad. Han menade att Snö var lite för detaljerad för hans smak. Jag menar att det är just det som är det som gör boken så bra! På varje sida finns det något som får dig att skratta, på varje sida finns det en höjdare.

Idén till den politiska Snö ska ha varit att Pamuk ville visa sina västerländska läsare att det kan snöa i ett muslimskt land. Det som är lite sorgligt är att Pamuk sger sig inte vill skriva en till politisk bok.

Den slutliga listan:

1) Snö
2) A storm of Swords
3) The Man in the High Castle
4) Warda
5) American Psycho och Snabba Cash