tisdag 13 januari 2009

One more week

En vecka kvar innan Obama svärs in som USA's president. En vecka kvar till vårterminen börjar.

Obama har som bekant en väldigt allvarlig ekonomisk situation att försöka lösa. För att göra detta har han värvat ett första klassens ekonomiteam. De har arbetat fram ett stimulanspaket som är väldigt ambitiöst och till och med förespråkas av W.

Vissa republikaner och konservativa demokrater tycker naturligtvis att planen är för ambitiös att staten verkar spendera för mycket pengar. Nobelpristagern Paul Krugman kommer med en annan intressant invändning, planen borde vara större.


Krugman

Krugman menar dessutom att det är mycket mer effektivt att satsa pengar på att bygga ny infrastruktur än att sänka skatter. Således mer projekt mindre skattesänkningar. Jag instämmer men som alltid är det svårt att helt rensa bort ideologiska övertygelser när det gäller ekonomi. Krugman som politiskt befinner sig till vänster, för att vara amerikan, har tidigare varit en övertygad Hillarysupporter. Skulle en ekonom med lutning mer åt höger kommentera så skulle denne med all sannolikhet förespråka sänkta skatter. Ekonomi är ingen exakt vetenskap och det är lätt att ens personliga ideologi präglar ens ekonomiska analys även om du är Nobelpristagare . Detta har lett till katastrof både under vänster som högeregimer. Därav svårigheter att luta sig mot så kallade ekonomiska experter eller som den burmaniske juntaledaren Ne Win sa efter att misslyckats med sin burmanesiska statssocialism ”Jag försöker lyssna på mina ekonomer men den ena säger en sak medan den andra något helt annat”


Hade problem med ekonomer...

Tisdagen rullar annars på som vanligt. Kaffet serverades, som alltid, kl.08.00. Jag väntar ivrigt på de för dagen hemmasittande bloggarna Andreas och Tobbe ska publicera djupsinniga blogginlägg. Jag ber också på förhand om ursäkt för att det inte blir någonting om Hobsbawm denna vecka…

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är bara att buga sig över ännu en intressant politisk ekonomisk analys. Vi lever i en spännande tid. Den av nyliberalismen präglade nationalekomin kan nu, liksom i slutet av 1800-talet benämnas för gammelliberalismen. Men någo ny -keynsianism är knappast lösningen utan kanske helt nya lösningar. Vi väntar med spänning på vad Obama har att erbjuda.