onsdag 30 september 2009

Tysk höst (som alltid) III

Efter all uppståndelse och eviga tysklandsdiskussioner som har följt mina två tysklandsinlägg kan jag rekommendera er att göra ettTysklandtest på DN.

Sedan förgylls ju kvällen med Bayern München - Juventus. Ett bra sätt att avsluta månaden på speciellt eftera att vi besegrat Agardh i fotboll under eftermiddagen.

tisdag 29 september 2009

Tysk höst (som alltid) II

Europas största ekonomi vrids således mot höger då det med all säkerhet blir en regeringskoalition bestående av Kristdemokraterna och det marknadsvänliga Folkpartiet (FDP) Efter åtta år som partiledare får äntligen Guido Westerwelle en plats i regeringen. Denna regering bör betyda; lägre skatter, mer kärnkraft och kanske också ett starkare stöd för Tysklands närvaro i Afghanistan.

Den mer vänster eller mittenorienterade läsaren kan trösta sig med att Angela Merkel knappast är någon fundamentalistisk neoliberal som kommer förlita sig mer på ideologi än fakta utan är en pragmatisk och något småtråkig politiker. CDU har dessutom varit med om att bygga den tyska välfärdsstaten så någon större nedmontering är knappast att vänta. Åtminstone kommer nedmonteringen inte ske i någon större omfattning än vad den skulle göra under en socialdemokratisk regering. Den vakne läsaren kan ju dra paralleller med Reinfeldts Sverige. Att politiken inte kommer förändra sig så mycket förklarar delvis det låga valdeltagandet.

Tröstas den vänsterorienterade läsaren inte av detta utan börjar snarare misströsta så kan kanske José Sócrates förnyade förtroende med sitt Partido Socialista i Portugal vara ett litet plåster på såret.

Bristen på politiska skiljelinjer och stor politisk debatt i Tyskland kan illustreras av följande valaffischer från den tyska valkampanjen;





Budskapet "Vi väljer kanslern" (översta bilden)och "CDU vi har mer att erbjuda" (nedersta bilden) med en bild på två politiker med urringningar är rätt så intetsägande.

måndag 28 september 2009

Tysk höst (som alltid)

Så var det återigen dags för ett tyskt val under hösten. Tyvärr har väl inte detta valet varit lika hett som tidigare årgånger. Helmut Kohls sista strid 1998m Schröders heroiska comeback 2002 och hans nästan lika heroiska och känslosamma Waterloo 2005 då han fick se sig besegrad och genast bli ordförande för Nord Stream AG (företaget som bygger gasledningen i Östersjön mellan Ryssland och Tyskland).

Jag var själv i Tyskland 2002 och upplevde dels Schröders känslosamma "Gott Sei Dank" hyllning till sin socialdemokratiska broder Persson som just vunnit det svenska valet och Schröders motståndare Edmund Stoibers nästan lika känslosamma "arbeit, arbeit, arbeit" mantra.

Anledningen till att helgens val varit så avslaget är väl främst att tyskarna har svårt att se någon större skillnad mellan de två stora partierna, socialdemokraterna (SPD) och kristdemokraterna (CDU/CSU). När socialdemokraterna tillsammans med miljöpartietregerade (Die Grünen)regerade 1998-2005 drev de igenom rätt tuffa reformer såsom sänkt ersättning till arbetslösa(Agenda 2010) för att få igång ekonomin. Att socialdemokraterna de senaste fyra åren dessutom suttit i regering med de konservativa kristdemokraterna gör att valet mellan vänster och höger inte ses som någon politisk vattendelare. Förutom detta vägrar socialdemokraterna att samarbeta med vänsterpartiet (Die Linke) vilket gör valet mellan vänster och höger ännu grumligare.

Så blev också valdeltagandet i tyska mått väldigt lågt (72,5 %) och de stora partierna tappade mark. Fortsättning följer imorgon nu är det föräldrarmöte

torsdag 24 september 2009

Ständigt detta Facebook

Trots att Facebook redan 2008 av vissa afärdades som ute (Facebbok är sååå 2007...) skapar det fortfarande rubriker. I dagens DN skrivs det bland annat om att de anställda på aktiemäklarfirman Nordnet får tillåtelse inte bara att blogga (såå 2006...)Facebooka och twittra utan även använda Flickr, Linkedin och så vidare. (Se artikel)

Arbetsgivarna pratar ofta om att de behöver anpassa sig till den nya generationen som är vana (eller beroende) av de sociala nätverken. Det går iofs också att fråga sig om det inte borde vara tvärtom att den som arbetar borde anpassa sig till den som betalar för arbetet. Eller så kan man som google satsa väldigt mycket på att arbetarna ska trivas och därmed räkna med att de ska göra ett bra arbete.

Vi har ju i och med de bärbara datorerna här på skolan ett likadant huvudbry. Vi lärare tycker ju ofta att eleverna surfar för mycket när det borde göra annat. Datorn är ett jättebra arbetsredskap men kan som all annan teknik användas till mindre produktiva saker. Frågan är om eleverna är mogna för egna datorer, det finns faktiskt en del skolor som börjat med egna datorer för att sedan återgå till verksamhet utan bärbara datorer. Här på skolan finns det reaktionära mattelärare som inte tillåter datorer på lektionerna. Frågan kommer säkert att vara uppe för diskussion de kommande åren både från elev och lärarhåll.

onsdag 23 september 2009

Dagens ord

Dagens ord är Afghanization .

Mycket nöje...

tisdag 22 september 2009

Tisdag

Jag trodde det skulle vara över redan när jag kom hem i början av augusti. Nu börjar lagen i alla fall falla ifrån en efter en. Ett tack skickas till Malmö FF som efter sin 5-0 bragd kanske kan nå sin efterlängtade åttonde plats trots allt. Nu är det bara AIK som måste tappa poäng. Jag antar att hela fotbollsverige och framförallt de skärseldsbundna hammarbyarna och djurgårdarna hoppas på att det goda IFK återigen vinner sitt rättmätiga guld och att vi ånyo kan äta pyttipanna på kamratgården...

måndag 21 september 2009

Fortfarande måndag

Sitter och städar skrivbordet medan Patrik, Andreas och Johan pratar på om tema, schema och så vidare...Jag vet inte om det är vädret eller psykologin som gör att jag är riktigt hungrig. En timme kvar till fikat på lärarmötet, det är bara att härda ut. Inte heller vet jag varför jag helt plötsligt börjat läsa och njuta av frihandelsaposteln Thomas L. Friedman igen? Nåväl han har ju en poäng i följande artikel....Real Men Tax Gas

Måndag! eller länk till Kenta

Efter en härlig höst/sommar helg så är det återigen dags för en arbetsvecka. Då det är höst förunnas ju inte läraren (men eventuellt eleven) av någon tredagars helg eller dylikt förutom höst/november lovet.

För de av er som inte slavisk följer min blogg och kollar efter nya kommentarer så skickar jag en länk till vår käre Japanresenär Kentas turnéblogg:


Scraps Of Tape Tour Diary

Hur funkar då livet utan Kenta? Torsdagseftermiddagen var ensam och själlös men nu börjar vi fylla tomrummet efter den turnerande virtuosen. Jag måste medge att jag var orolig idag men Andreas hade gjort kaffe och till och med hällt upp i en gullig liten termos. Bra jobb Andreas!!

torsdag 17 september 2009

Helt ensam...

Jag är helt ensam här uppe på lärarrummet vad är det som händer...
Åt jag så mycket vitlök i morse?

Snart helg!!

Efter alla krånglande prejektorer, tematan och prov är det snart helg. Själv sitter jag ensam kvar på mitt lärarrum och väntar på att köra igång en resurstid. Under devisen även en blind höna kan hitta ett korn så länkar jag in Thomas L. Friedmans senaste krönika.

Have a Nice Day

Tomhet

Johan övergav mig redan igår, Kenta gjorde kaffe sedan stack han till Japan, Tobbe skrev ett mastodont inlägg på sin blogg sedan lämnade han lärarrumet för en lektion, Patte är i Malmö medan Andreas håller hov i Landskrona. Den pedagogiska klippan Stefan är numera på fel sida stan.

Själv sitter jag ensam kvar och försöker bota den allt mer påtagliga känslan av övergivenhet med att förbereda en lektion i Finansiering och Kalkylering. Ett litet smakprov

onsdag 16 september 2009

Norges val

Turligt nog behöver jag fortfarande inte skämmas över att vara en fjärdedels norsk (Min mormor åkte till Sverige för att arbeta innan Norge hade blivit det rika landet det är idag). Återigen snuvades Fremskrittspartiet (Norges motsvarighet till Dansk Folkeparti och Sverigedemokraterna) på en plats i regeringen. Den bildsköne politikeraristokraten Jens Stoltenberg och hans regering får förnyat förtroende av norrmännen.


En stolt och nöjd valsegrare

Tyvärr går det inte att ignorera det faktum att över en femtedel av normännen röstade på det taffliga Fremskrittspartiet. Trots den enorma oljefonden (som på grund av inflationsrisken inte kan användas på en gång) verkar en stor del av norrmännen vara missnöjda. Många anser att det finns för många invandrare som tar deras jobb och bidrag. En stor del av norrmännen faller lätt för Fremskrittspartiets populistiska budskap om att utnyttja oljefonden och begränsa invandringen (inga fler svenskar som rensar fisk….

Naturligtvis påverkar Fremskrittspartiet norsk politik även om de inte sitter i regeringen precis som i Sverige, Danmark och Frankrike försöker de etablerade partierna förekomma den populistiske nykomlingen genom att ta över en del av deras språkbruk och politik.




När man sitter i Trondheim och njuter av sin 200 kronors pizza och 100 kronors öl kan man ju undra, vad har då framtiden att erbjuda? Med en åldrande och i princip sjunkande befolkning torde ju Europa vara i behov av invandring. Om Indien, Brasilien och framförallt Kina ska bli de kommande ekonomiska supermakterna finns det ju dessutom skäl att tro att Europa i framtiden kommer att få kämpa för att få hit folk. Eftersom européer reser mer och mer inom och utom Europa kan man ju hoppas på en ökad tolerans och världsvana även om en charterresa till Turkiet inte nödvändigtvis gör medelsvensson till en kulturell renässansmänniska. Sedan är det ju så att även om vi på något sätt lyckas styra mellan finanskrisens Skylla och den globala uppvärmningens Karybdis betyder det inte att det förmodade tekniska och ekonomiska utvecklingen kommer att förbättra livet för oss alla. Att ett lands BNP ökar betyder inte stigande ekonomiskt välstånd för alla, globalt uppsving behöver inte var lokalt och så vidare. Min fromma förhoppning är att den ökade tekniska och ekonomiska globaliseringen ska leda till en politisk och social globalisering där vi tar våra beslut inte bara som svenskar och norrmän utan som globala medmänniskor. Men visst jag är medveten om att det inte bara är en from utan även en åtminstone i det korta perspektivet är en naiv förhoppning.

måndag 14 september 2009

Årsdagar

I dagarna uppmärksammas en del årsdagar.

I) elfte september

1973: Kuppen och mordet på den folkvalde presidenten i Chile Salvador Allende
2001: Terrorattackerna mot World Trade Center i New York
2003: Anna Lindh dör efter knivattacken dagen innan.

För mer elfte september händelser se: det "allvetande" wikipedia

II) femtonde september

2008: Lehman Brothers går i konkurs vilket sätter igång den största finanskrisen i modern tid. Artikel


Alla händelser som jag beskrev ovan är aktuella än idag.
Chile lever fortfarande med arvet efter Pinochet, saknaden efter Anna Lindh är väldigt stor speciellt hos socialdemokraterna, elfte september lever fortfarande kvar tänk bara på Irak och Afgahnistan. Finanskrisen kommer vi att leva med länge...

Historien är alltid med oss

fredag 11 september 2009

Helg VIII

Bloggen har inte direkt varit het de senaste veckorna. Jag skyller på för mycket jobb på skolan och lättja hemmavid. Här kommer i alla fall två roliga länkar för den som gillar amerikansk politik.

Obamas stora health care tal Obama med senator Joe Wilsons "skandalösa" utbrott. Är han den nye Maverick?

Joe Wilsons ursäkt som handlar mer om illegala invandrare än något annat:
Ursäkt

onsdag 9 september 2009

090909 eller ytterligare en dag i Hosni Mubaraks femte presidentperiod

Efter en god natts sömn och en uppfriskande promenad möts den flitiga läraren av en välförtjänt kopp nybryggt kaffe. Bra jobb Kenta.

Den infamösa onsdagen med dess oavbrutna lektionsström började med Lukas Modysons stora genombrottsfilm Fucking Åmål. En film som verkligen blandar skratt med ångest.

tisdag 8 september 2009

Inaktivitet

Jag skyller all inaktivitet på min blogg på länsförsäkringar, alla dessa lektioner, förberedelser och så vidare och så vidare...

Jag har ett par tänkvärda bloggar att skriva men tyvärr saknas just nu tiden.
Tanke och handling är inte alltid samma sak...

tisdag 1 september 2009

Varför...

Två skoldagar har redan gått denna vecka och jag frågar mig varför?



Varför har ingen kommenterat det tyska delstatsvalet?

Varför har ingen kommenterat det japanska valet?

Varför har ingen kommenterat IFK Göteborgs slakt av Elfsborg?

Det känns som om vi inte riktigt vaknat till på skolan ännu.