söndag 30 augusti 2009

trädgård

Vi måste odla vår trädgård....



fredag 28 augusti 2009

Helg VII eller varför är det så kul att skjuta nazister?

Även nu sensommaren i nådens år 2009 så tycker vi fortfarande att det är kul att se filmer eller spela dataspel där det skjuts nazister.
Just nu kan vi njuta av den underbara inglorius bastards på bio och sedan fortsätta massakern i det nya Wolfenstein (Se tobbes blogg).

Frågan är bara varför är det fortfarande så kul?



måndag 24 augusti 2009

Äntligen!!!



Den eviga tvåan (2001, 2005, 2007) fick äntligen sitt guld. Visst det blev aldrig en "stor" final och vinnarhöjden 2.32 får alla medelålders män att prata om hur mycket bättre det var på Sjöbergs tid (även om det inte riktigt stämmer). Vännen av god ordning kan iallfall glädjas åt att få en värdig mästare till skillnad från basketspelaren Donald Thomas (2007) eller turgubben Yuriy Krymarenko(2005)

tisdag 18 augusti 2009

Bortom 9/11: en post-"war on terror" värld?

2006 kunde du alltid rädda en lektion i samhällskunskap, internationell ekonomi eller historia genom att nämna George W Bush. Detta följdes av ett ramaskri av förakt och misstro mot den allt mer olyckliga presidenten. Som lärare fick man då spela djävulens advokat och försöka öka förståelsen för världens enda supermakt och dess presidents politik.



Detta var väldigt roligt och intressant men Bush och hans War on Terror är inte längre ett publikfriande lektionsämne. De som börjar ettan i år var ungefär nio år när USA inledde sin ockupation av Irak och sju när Muhammed Atta och hans anhang genomförde ett av historiens mest spektakulära terrordåd, samt sex år under W's kontroversiella vinst över Al Gore i det uppmärksamma presidentvalet 2000. Bush och hans tid är numera historia för gymnasieleven anno 2010. Sic Transit Gloria Mundi, Mikael Westin.

Kriget mot terrorismen fortsätter emellertid inte minst i Afghanistan och 2010-talet kommer att präglas av de beslut som togs under Bush-eran. USA och för all del resten av världen har inte förändrats enbart för att USA (med en relativt liten majoritet) valt Barack Obama som president. De politiska och ekonomiska utmaningarna för världens ledare och befolkning är legio och det kommer minst sagt vara en intressant tid att leva i, tänk bara på den teknologiska utvecklingen och den globala uppvärmningen. Hur kommer världen se ut 2020?

Kort sagt det kommer finnas otroligt mycket intressant och viktigt att diskutera, uppleva och lära ut i framtiden men det kom mer antagligen inte vara lika lätt och komiskt som under George W Bushs era. Sedan har vi i och för sig alltid Fox News.

För den som redan är på hugget inför 2010-talets utmaningar kan följa den amerikanska sjukvårdsdebatten. Varför inte börja med att läsa Krugmans eminenta blogg:The Swiss Menace

tisdag 11 augusti 2009

Rubriker

De två huvudrubrikerna i dagens svenska medier "Prinsessan Madeleine har förlovat sig" och "Ny husarrest för Aung San Suu Kyi" är båda lika intetsägande. Den förstnämnda eftersom jag inte bryr mig och den senare då det var så väntat.

Efter min och Annas resa i Myanmar 2007 så har det hänt en hel del, tyvärr i princip bara negativa saker i en nation som redan lidit så mycket de senaste 50 åren. Först det i slutändan misslyckade munkupproret bara någon månad efter vi lämnade landet och sedan orkanen Nagris som tog upp emot 200 000 liv och lämnade nästan en miljon hemlösa. Sedan har vi med nästan förstrött intresse kunna följa skenrättegången mot oppositionspolitikern Aung San Suu Kyi som anklagas för att ha släppt in en amerikansk man som simmade till hennes hus som hon satt i under hennes dåvarande husarrest.

Finns det då ingenting positivt att säga om landet som levt under militärdiktatur sedan 1962 (en av de mest repressiva), har en av världens sämsta sjukvård, bnp siffror, och så vidare…

Jag måste säga att jag älskar landet: Folket, naturen och kulturen. Som vanligt finns det en förklaring till landets nuvarande skärseld. Det är inte så att Ne Win 1962 på ensam hand kom på idén att förstöra en blomstrande demokrati. Utan problemet ligger kanske främst i kampen mellan de olika folkslagen i Myanmar något som förstärktes av britterna med deras härska genom att söndra princip under kolonialtiden. Landet har mer eller mindre befunnit sig i inbördeskrig sedan självständighetsdagen 4 januari 1948 och detta ledde till en allt större och mäktigare militär. Skulle det gå att lösa de etniska konflikterna (vilket är på väg) så finns det en fantastisk potential i landet. Såväl naturresurser som turistmål är legio. En timmes bilfärd från Bangkok finns det stränder i Burma som är minst lika spektakulära som i Thailand. Tempelområdet Bagan är tillsammans med Angkor Vat och Borobadur en av de tre största i Sydostasien osv..osv... En viss ekonomisk tillväxt kan redan skönjas i den numera lite friare ekonomin under Than Shwee som smörjs med kinesiska investeringar.



Västvärldens ekonomiska bojkott av Myanmar kan stå sig dyrt när landet så småningom börjar närma sig sin potential. Då får de västerländska företagen ge sig in i en marknad där kinesiska och indiska företag haft decennier på sig att etablera sig. Först måste emellertid en del gordiska knutar lösas...

måndag 10 augusti 2009

Sätt på kaffet

Så befinner man sig återigen på ovanvåningen här på Humanus. Har jag någonsin varit borta? Tiden nalkas för ännu en termin, ännu ett läsår i den pedagogiska verkstaden som vi tillbringar så stor del av vår vakna tid med att sköta om, förnya och vid visa tillfällen till och med att förbättra.

Nu tycker jag däremot att de som kan letar upp en bra bok, kokar en god kopp kaffe (har ni inget Aceh eller Java kaffe så ta för all del något annat) och njuter av lugnet före stormen. Dyker ner i en annan värld och lär oss någonting om inte annat om oss själva. Förhoppningsvis kommer det en reseskildring från sommarens Odysse så småningom under rubriken "Bland cheeseheads, orangutanger och Bintang" men vem vet vad ödet vill. Inte ens Zeus kan helt styra framtiden.