måndag 22 december 2008

Mot ljusare tider...

Frid,

Från och med igår går vi mot ljusare tider. Redan i lördags kväll kunde vi glädja oss åt ännu en Atletico seger denna gång borta mot Espanyol. Efter ett tidigt mål såg det säkert ut men sedan spelade Atletico alltför tafatt och Espanyol kunde kvittera. Det var nära att lördagen slutade i moll men till slut kunde ”Kun” Agüero den otroliga talangen som fortfarande är något otymplig framför mål slutligen sätta in den på sin andra retur. Skickligt framspelad av den franske inhopparen fransmannen Florent Sinama-Pongolle. Atletico ligger nu trea efter det målsnåla Sevilla (0-0 mot Mallorca i ett sömnpiller igår)och suveräna Barcelona (sju raka bortasegrar) Livet är underbart.

Manchester United vann för övrig klubblags-VM. Trots en man mindre slog de Liga de Quito i finalen. Livet är skit.

Tidigare under lördagen blev det klart att Horace Engdahl träder tillbaka som Svenska Akademins ständiga sekreterare (”Äntligen!”) och ersätts av en av mina absoluta favoritförfattare Peter Englund. Vilket tyvärr innebär att den gode Englund knappast kommer att kunna producera några böcker den närmaste tiden. Livet blev plötsligt lite fattigare för alla oss som väntar på att han ska slutföra sin 1600-tals trilogi. Det positiva är att Englund kanske äntligen har tillräckligt med tyngd att driva fram ett nobelpris till den numera 91-årige Hobsbawm (se min blogg 25 november). Det börjar bli dags att ge mannen fick Englund själv har skrivit ”Till och med när han misslyckas är han strålande. Karln borde få Nobelpriset.” Det var elva år sedan, det dags att leverera nu Peter! Hobsbawm verkar visserligen liksom de flesta historiker vara seglivad men tiden börjar onekligen rinna ut. Livet kan kanske bli underbart.


Kun


Englund


Hobsbawm

Detta är sista dagen på jobbet. Måndagen är denna vecka både början och slutet på arbetsveckan (måndagsångest på förmiddagen och helgstämning på eftermiddagen?). För att inte tappa tisdagskänslan så tar jag ett flyg som går 06.20 imorgon (senaste check-in 05.50). Det återstor att se om det händer något på bloggen under jullovet men vem vet jag kanske inte kan hålla fingrarna borta....

Vale..

fredag 19 december 2008

God Jul

Efter en trevlig jullunch är det så dags för den flitige eleven att ta jullov!
För den flitige läraren väntar det möten och annat smått och gott.

En julklapp till oss alla är kommande champions leauge matcher, eller vad sägs om följande åttondelsfinaler:

Chelsea vs. Juventus.

Lyon vs. Barcelona.

Real Madrid vs. Liverpool.

Arsenal vs. Roma.

Inter vs. Manchester United.


Det finns ett liv äen efter jullovet!

God Jul osv...

torsdag 18 december 2008

Anno Domini 2008

Så närmar vi oss ånyo ett årsskifte. Vi går snart mot ljusare tider igen, vintersolståndet infaller redan den 21:a. Personligen gillar jag nyår. Det blir en slags nystart. Mikael Westin anno 2009 är en person med nya möjligheter än den gamle något tråkige Mikael Westin anno 2008. Nu är det kanske ingen återfödelse men jag tycker att det är ett bra tillfälle att tänka igenom det år som varit och fundera på om det är något som skulle göra att man trivs bättre nästa år. Det kan vara allt ifrån att lägga ner mer tid på vissa fritidsintressen till att endast försöka njuta mer av livet mer.

Som alltid är det vanskligt att skriva någon slags årskrönika innan året är slut. Saker och ting kan ju faktiskt hända i slutet av året exempelvis tsunamin 26 december 2004, avrättningen av Saddam Hussein 30 december 2006 eller en jordbävning i Skåne 16 december 2008 (för att inte prata om Stefans kaffemiss 18 december 2008). Men jag ska i alla fall försöka skriva något om året som har gått ur ett personligt perspektiv. Jag kan naturligtvis inte ta med alla årets händelser så jag missar en hel del. Ni får läsa om Thailands politiska kriser, upploppen i Grekland, terrordåden i Mumbai och cyklonen Nagris får leta information på annat håll.

Personligen har 2008 varit ett händelserikt år. Jag har gift mig (samma dag som min blivande fru blev påkörd), bytt jobb (ja det är faktiskt sant jag började arbeta här först den 21 januari i år), fyllt 30 (nu börjar utförsbacken på allvar), rest en del och upptäckt platser som Oman och Las Vegas samt haft en del tvättider för att inte tala om alla dessa kaffekoppar. För mig har det varit ett mycket bra år (det kanske inte blir bättre än så här?).


Vinter i Dhofar

I världen har det hänt en hel del både positivt som negativt. Valet av den förste afro-amerikanske presidenten i Barack Obama (the first luo-president!) som dessutom är en mycket smart och öppen person till skillnad från den nuvarande presidenten. Nackdelen är naturligtvis att varken europeiska politiker eller svenska samhällslärare kan vinna billiga poänger på Bushs inkompetenta person. Tyvärr kan Obamas presidentskap omintetgöras av årets riktigt stora nyhet det vill säga den finansiella krisen som kommer att visa sitt fula tryne alltmer under 2009. En kris som kan förstöra många människors liv och kanske till och med vårt sätt att leva även om jag inte tror att vårt kapitalistiska system kan går under och ersätts med något annat (vad skulle det i så fall vara?). Däremot kommer vi att se en tid av större statlig inblandning, det återstor emellertid att se om det anti-statliga skuldtyngda USA kan klara av det. För mer om USA och Obama se Kajsas blogg


Time for crisis managment...

Förutom höstens stora nyheter (USA-valet var visserligen en nyhet hela 2008, vem minns inte Obamas vinst i det iskalla Iowa den tredje januari?) har Ryssland återigen gett sig in i världspolitiken på allvar i och med sin attack mot Georgien i somras. Vem som bär skulden till detta krig är svårt att sia om men ingen kan väl på allvar hävda att den georgiske presidenten Saakasjvili spelade sina kort på ett bra sätt. För mer om Ryssland och Georgien se Alexanders blogg Detta krig plus de övriga stora nyheterna har gjort att det landet som på förhand skulle dominera nyhetsflödet, Kina, har kommit i skymundan. 2008 (råttans år) skulle ju verkligen bli Kinas år. OS skulle bli Kinas stora manifestation, Kinas triumf. Nu blev det inte riktigt så, här i Sverige och i övriga västvärlden fördes istället mer eller mindre propaganda emot Kina. Dessutom var jordbävningen i Sichuan i våras smolk i glädjebägaren. Emellertid står vi och faller med Kina och det terrordrabbade Indien (ni vet landet med raketer och stor fattigdom) och vi får verkligen hoppas på en fredlig utveckling i dessa länder som hade haft stora utmaningar utan den stora finanskrisen hängande över deras huvuden som ett damoklessvärd.


Storhetstid att vänta?

Även vi i Sverige är drabbade, varsel i princip varje dag och nu ligger vår bilindustri i vågskålen. 2009 kommer att bli ett tufft ekonomiskt år och det faktum att oppositionen slutligen gått samman gör varken till eller från. Överlag så är Sverige i mångt och mycket beroende på beslut som fattas i London, Paris, Washington och så vidare. Obama, Brown, Hu och Sarkozy är viktigare än Reinfeldt, Sahlin och Borg. Jag har personligen inte märkt av krisen här i min trygga Humanusborg förutom
att det är rea under julrushen och att börsen tapppat över 40 % i år men under 2009 kommer det nog att bli betydligt tydligare.

2009 blir annars på många sätt likt andra år även om Slovakien till skillnad mot Sverige och Island går med i eurosamarbetet. Vi kommer som alltid sträva efter att leva ett behagligt liv. Vi sover, vi äter samt arbetar för att få ihop pengar till mat och hyra och tiden emellan försöker vi att roa oss.

Hot såsom finanskris och global uppvärmning (även om 2008 blev ett av de kallaste åren på länge) skuggar vår vardag samtidigt som vi materiellt sätt aldrig haft det bättre än vad vi har nu. Kanske blir det aldrig bättre än så här?

Hoc opus, hic labor est
"Det är konst, det är vedermöda"

onsdag 17 december 2008

Inställt

Dagens blogginlägg är inställt på grund av rättningsarbete.
Jag ber om ursäkt men utlovar en riktigt stor blogg imorgon.

Annars är allt bra, vi sitter här med vårt kaffe och mår bra.
Stefan har nu slutfört ett av årets viktigaste uppdrag. Alltid kaffe kl.08.00 på onsdagar. Alltid kaffe kl. 08:00 på onsdagar. Alltid kaffe kl: 08:00 på onsdagar. Alltid kaffe kl: 08:00 på onsdagar.Alltid kaffe kl: 08:00 på onsdagar.Alltid kaffe kl: 08:00 på onsdagar.Alltid kaffe kl: 08:00 på onsdagar.Alltid kaffe kl: 08:00 på onsdagar. AAAAAAAAAAALLLLLLLLLLLLTTTTTTTTTTTTIIIIIIIIIIIIDDDDDDDDDDDD

Vi träder nu in i årets mörkaste vecka men sedan går vi mot ljusare tider...

Själv går jag idag på halvfart det medges men vad annat att kräva det var ju tisdag igår.

tisdag 16 december 2008

One of those days one of those Tuesdays

Efter det sedvanligt stärkande måndagsmötet och arbetsdag till 18.00 är det dags för ytterligare en tisdag. Jag vaknar inte på grund av någon jordbävning, däremot spydde min katt (kanske på grund av jordbävningen?). Nåväl jag gick inte upp och tog hand om det så jag kan inte beklaga mig alltför mycket.

Tisdagen rullar på med all dessa lektioner; alla dessa prov, studiebesök och repetitioner inför prov. Vilken sadistisk lärare lägger prov sista veckan före jullovet?

Vi saknar som alltid Tobbe på tisdagarna, han finns med oss i tankarna men är inte här just nu men imorgon är det onsdag och då är vi ännu ett steg närmare jullovet. Det är bara att hålla ut vi börjar alla känna oss lite slitna men snart blir det ju faktiskt ett lov vare sig vi älskar eller hatar denna högtid. Vare sig man firar den hedniska, kristna eller kommersiella julen så är det bara att acceptera nu är vi där.

Nej dags för dagens sista lektion. Sedan vankas det ett trevligt historieprov…

Till sist är jag djupt imponerad över Stefanslektionsplaering inför hans 14.30 lektion.

måndag 15 december 2008

1899 ist Herbstmeister!

Efter en otrolig säsong föll nykomlingen Hoffenheim förra veckan snörpligt mot Bayern München efter ett övertidsmål av Luca Toni. Igår så kunde Hoffenheim trots det säkra Herbstmeister titeln efter 1-1 mot Hitlers favoritlag Shalke 04 (Bayern spelade 2-2 mot Stuttgart under lördagen). Att som nykomling från en stad med 35 000 invånare leda Bundesliga efter hösten är naturligtvis en bedrift. Jag såg matchen borta mot Bayern förra fredagen och blev mycket imponerad av Hoffenheims offensiva spel.



Nu är väl chanserna att Hoffenheim skulle vinna Bundesliga ungefär lika stora som att jag skulle vinna Poker-VM men det är en kul fläkt. Efter att Viasat börjat sända Bundesliga har jag börjat följa en del tysk fotboll. Det är kul att återupptäcka denna liga som jag följde i mitten av 90-talet framför tv:n och 2002 på plats i Tyskland. Det har blivit mycket fotboll nu på slutet när mörkret så sakteliga får en att bli orkeslös och passiv.

Annars var den stora händelsen i helgen naturligtvis El-Clasico. Schtumpen har redan skrivit om matchen så det finns inte så mycket att tillägga förutom att det rätt länge såg ut att bli Reals nye tränares triumf. Ett smart (läs defensivt) spelande Real verkade kunna nå oavgjort trots de många skadorna (vad hade exempelvis hänt om Drenthe satt sitt friläge?). Till slut segrade emellertid de goda och efter ett intensivt om än inte så vackert el-clasico ligger Barca tolv poäng före Real och åtta före tvåorna Valencia och Sevilla. Det andra goda laget Atletico har gått förbi Real och kan efter nästa omgång gå upp på Champions League plats.

Livet är underbart…

Tyvärr föll det goda A. C Milan mot det onda Juve. Milan är nu nio poäng efter det inte onda men inte heller goda Inter.

Livet är skit.....

I helgen gjorde Bush sin sista Eriksgata i Irak, det slutade med att en journalist? kastade en sko på Bush (vars fortfarande ungdomliga reflexer räddade honom) och kallade honom en hund. Sedan kunde Bush läsa en undersökning som sade att återbyggnaden i Irak varit ett fiasko utan egentligen bara reparerat de som förstördes under invasionen. Som lök på laxen stängde GM 14 fabriker i helgen.

Sic Transit Gloria Mundi W!

Veckan började annars perfekt då jag och Tobbe inträdde samtidigt och möttes av en påslagen kaffebryggare. Det blir inte bättre än så...

fredag 12 december 2008

En fredagsmorgon i nådens år 2008

Så är det återigen fredag. Det börjar kännas att vi har kommit långt in i terminen nu. Många är trötta. Det gör att vi ibland blir lite griniga. Igår bråkade jag och Stefan om kaffet, Stefan blev så upprörd och sårad att han låste in sig på toaletten. Idag tjafsade vi om, jag vet inte längre. Jag var sårad för att han inte kommenterat min blogg igår, vi blev båda besvikna över att Lotta och Erik (bild och musiklärarna inte var på plats 8.00) och så vidare. Jag ber om ursäkt Stefan jag vet att du brinner för ovanvåningen, jag brinner också för ovanvåningen! Låt oss sluta fred!

Jag skickar också ut en fredstrevare till Wille. Du ska alltid vara välkommen på ovanvåningen.

Ljuset i mörkret denna vecka har varit Tobbys renässans efter tisdagens sedvanliga debacle. Vilka bloggar har han inte bjudit oss sen dess! Så återigen kan det upprepas; det blir inte bättre än så här...

Jag har försökt att undvika allt prat om jul innan den verkligen är här men nu står den verkligen inför dörren vilket märks även här på bloggarna. Vem har undgått Tobbes känslosamma utspel på bloggen och hans ännu mer känslosamma replik på schtumpens försök att muntra upp honom. Vi är alla olika, vi kan inte alla älska julen (vilket jag faktiskt gör), men låt oss alla njuta av att vi har ett relativt långt och absolut välförtjänat lov framför oss.

Avsluta varje termin och var nöjd med den, du har gjort vad du kunnat.

torsdag 11 december 2008

Winter is Coming!

Som en replik på Tobbys Burroughs svarar jag självfallet med en fantasyförfattare.

Nu när vintern kommer så som den är härnere är det verkligen dags för George R.R Martins episka mästerverk A Song of Ice and Fire.”Det blir inte bättre än så här”.

Handlingen utspelar sig liksom i andra fantasy böcker i en påhittad värld men där slutar nog likheterna med mer kända förlagor som Sagan om Ringen och Robert Jordans Wheel of Time.
I Martins värld är det svårt att skilja god från ond, världen är inte svart eller vit. Den är grå. Dessutom har Martin inga problem att avliva sina huvudpersoner (även de goda).

Jag skulle vilja beskriva Martins böcker som en slags realistisk historiefantasy. Handlingen påminner om Rosornas Krig i det medeltida England och karaktärerna om Borgia familjen.

Den första boken (a game of thrones) handlar om maktkampen bakom den numera förtappade kung Robert Baratheon där de främsta kontrahenterna är de rättrådiga Starks och de mer cyniska och opportunistiska Lannisters. Jag ska inte gå in på handlingen mera men jag kan säga att ett liv utan Jamie och Tyrion Lannister är ett tomt liv.



LÄS DESSA BÖCKER SÅ BLIR DU EN BÄTTRE MÄNNISKA!!!

Ok kanske inte, men de är bland de bästa böckerna jag har läst och jag har läst många.
Detta är boken för dig som tycker att Sagan om Ringen är lite för gullig och förutsägbar.
Hatar du att läsa men har mot förmodan kommit så här långt kan du invänta pilotavsnittet som HBO (HBO!!!!!!!) gör till tv. Enbart det faktum att tv-bolaget bakom Sopranos, Six Feet Under, Rome och Oz valt att satsa på Martins författarskap visar på dess genialitet.

Finns det då någon svaghet i böckerna undrar den analytiske gymnasieeleven…
Tja efter att ha skrivit de tre första böckerna i någorlunda tempo:

• A Game of Thrones (1996)
• A Clash of Kings (1998)
• A Storm of Swords (2000) (”Det blir inte bättre än så här”)

Så har Martin drabbas av komplexiteten i hans egna plot och det tog fem år innan den fjärde boken A Feast for Crows (2005) publicerades. Alla fan väntar nu mer eller mindre tålmodigt på hans femte bok. Följ deras diskussioner på Martins egna
hemsida eller på deras egna messageboard

En kuriositet är att amerikanen Martin läst skandinavisk historia och faktiskt skrivit en novell om Sveaborgs fall som kostade oss Finland...

onsdag 10 december 2008

Sagan om Anorthorsis slut

Igår slutade sannsagan om Anorthorsis, efter en blek insats i ett upprorsdrabbat Grekland, ett mystiskt målvatsbyte med efterföljande målvaktstavla, fick de inte ens en Uefacupplats. Så faller ödets lott...

Vi sörjer Anorthorsis men blickar nu fram mot våren då Champions Leugue börjar på allvar, hösten har varit rätt blek med grupper som varit färdiga redan från start.
Kanske får vi följa sagan Panathinaikos då...

Inter och Chelsea imponerade varken igår eller tidigare men det är i mars, april och maj du ska ha din formtopp inte i November, December.
Kul att Athletico har tagit sig vidare. Vem drömmer inte om en final mellan Barca och Athletico. Två goda lag som tillsammans kämpar mot de onda Real.


De goda...

För att fortsätta nyhetssammanfattning är det kul att min gamla hemstad Umeå möter min nya hemstad Lund i kampen om att bli Europas kulturhuvudstad 2014. Beslut september 2009, behöver jag tillägga att Umeå är storfavorit?

tisdag 9 december 2008

Svensk stormaktshistoria

Befinner mig mitt inne i tisdagsdimman. Lektion läggs på lektion läggs på lektion.
Stefans vackra blogginlägg och Patriks kaffekonst håller mig uppe. Däremot hinner jag inte göra någon djupare betraktelse annat än att vi bör kalla Bombay vid dess riktiga namn Mumbai. För att inte göra den intresserade eleven besviken lägger jag ut en kort sammanfattning av svensk historia som jag plitade ihop på min *snyft* lediga tid *snyft*

Svensk historia 1319-1718


1300-talet (Ett avlägset och fattigt rike)

Vid trettonhundratalets början var Sverige ett land med svag centralmakt och väldigt underutvecklat jämfört med andra konungariken i Europa.

Magnus Eriksson valdes som treåring till kung 1319 och försökte när han blev äldre att liksom i princip alla kungar att utöka sin makt. När han var som mäktigast kunde han kalla sig för Sverige, Norge och Skånes konung. Han var också den förste kungen att införa en landslag (Magnus Erikssons landslag), det vill säga en lag som gällde för hela Sverige. Tidigare hade olika landskap haft olika lagar.

Tiden var emellertid inte redo för en stark kung, kyrkan och stormännen var för starka. 1361 fängslades Magnus av sin egen son Håkan Magnusson.

1350 drabbades Sverige dessutom av pesten som tog livet av en stor del av Sveriges befolkning (kanske upp emot en fjärdedel av befolkningen dog, det är svårt att uppskatta se sidan 115 i boken för mer info.)

En av Sveriges största kändisar genom tiderna Birgitta Birgersdotter även kallad Heliga Birgitta (1303-1373) levde under trettonhundratalet. Birgitta hävdade att hon fått uppenbarelser (gudomliga råd) och blandade sig in i både den svenska och internationella politiken. Hon var liksom många andra fiender till den stackars Magnus Eriksson som hon kallade för Magnus Smek.

1400-talet (En nordisk union)

1397 bildades Kalmarunionen. En union mellan Danmark, Sverige och Norge. Kalmarunionen kan man säga var ett direkt svar på det ökade tyska inflytandet i Norden. Tyska handelsstäder såsom Lübeck och Danzig (nuvarande Gdansk) var medlemmar i ett handelsförbund (Hansan) som var otroligt mäktigt.

Gemensam kung var den danske kungen Erik av Pommern. Danmark var fram till 1600-talet det mäktigaste landet i Norden. Däremot hade hans adoptivmamma Drottning Margareta den riktiga makten fram till hennes död 1412.

I början fungerade unionen bra framförallt medan Margareta levde. Emellertid började det bli en del klagomål då Erik av Pommern lät sina män ta över som fogdar i många svenska städer. Fogdarna hade rätt att ta ut skatt från de som levde i hans område. Att danska fogdar kunde göra detta tyckte varken svenska bönder (som fick betala mycket skatt) eller svenska adelsmän (som ville ha böndernas skatt själva) om. Att pengarna dessutom gick till att bekosta krig långt borta i södra Danmark/norra Tyskland gjorde inte saken bättre.
1434 gjorde svenskarna gjorde uppror (Engelbrektupproret). Upproret lyckades mycket på grund av att adeln och bönderna samarbetade. Rena bondeuppror slogs annars oftast ned rätt lätt under denna tid, tänk på de stackarna som blev av med huvudena 1525 i Lund.

Sverige började således slå sig fri från det danska styret även om det ända fram till 1523 nästan alltid var krig mellan de som ville ha en dansk kung (både danskar och svenskar) och de som ville att Sverige skulle vara självständigt.

Två kända svenskar från denna tid är Karl Knutsson Bonde som var svensk kung tre gånger och Sten Sture den äldre som slog den danske kungen Kristian I i slaget om Brunkeberg (i dagens Stockholm) 1471.

1500-talet (En riktig stat börjar växa fram)

Man brukar säga att den svenska medeltiden tar slut i och med att Gustav Vasa blir kung 1523. Detta beror på framförallt på att Gustav Vasa stärker den svenska centralmakten och kastar ut påven och katolicismen. Men även teknologin började mer och mer lämna medeltiden. Som exempel på den framväxande teknologin kan vi nämna att Sten Sture dy dog efter att ha fått benet avskjutet av en kanonkula i slaget på Åsundens is 1520 mot den siste danske kung som försökte bevara Kalmarunionen Christian II (även kallad tyrann och bondekär). Christian var en modern härskare som beundrade Machiavellis cyniska maktmetoder där det inte spelar så stor roll vad du gör så länge du behåller och stärker sin makt ”Om du inte kan bli älskad se till att bli fruktad”. Han beslutar sig därför att efter sin seger mot Sten Sture dy bjuda in sina gamla fiender till ett möte och sedan avrätta dem i vad som kom att kallas Stockholm blodbad.

Föga anade Christian att en person som var än mer cynisk och maktgalen än honom själv skulle besegra honom och sedan bli Sveriges kung. Gustav Eriksson hade varit för paranoid för att komma till Stockholm för att möta Christian. Istället började han ett uppror mot Christian och kunde med hjälpa ifrån Lübeck och svenska adelsmän och bönder besegra Christian. Gustav Eriksson blev Sveriges kung 1523 idag mer känd som Gustav Vasa.

Kung Gustav var ingen snäll kung. För att betala sina skulder till Lübeck och stärka sin makt avskaffade han katolicismen i Sverige och samlade in mycket av kyrkans pengar till den svenska skattekistan vilket var samma sak som sin egen skattekista. Detta var någonting som hade varit helt otänkbart på 1300-talet då kyrkans anseende var stort. Hade Magnus Eriksson försökt något liknande hade folk bara skrattat åt honom. Gustav lyckas och de som vänder sig emot honom avrättar han utan någon som helst ånger. Ett av Sveriges största bondeuppror där bönderna protesterar mot höga skatter och kungens behandling av kyrkan slås ner (det går nästan alltid dåligt för bönder som gör uppror) och ledaren Nils Dackes huvud sattes på en ekstubbe (se sid 167 i boken)

Emellertid gör Gustav Vasas hårda styre att den svenska kungamakten stärks och Sverige börjar kunna vända blickarna utåt. Bara ett år efter att Gustav Vasa dör (1560) och ersätts av sin äldste son Erik IVX så tar Sverige över en stor del av det dagens Estland. Erik IVX läste liksom Christian II Machiavelli men kunde inte göra så mycket då han blev sinnesjuk. Han ersattes av sin yngre broder Johan III. Denne var gift med en polsk prinsessa Katarina Jagellonica. Deras son Sigismund som är katolik blir kung över både Sverige och Polen. Detta kunde inte den svenska adeln acceptera utan det blir inbördeskrig mellan Sigismund och hans farbror Hertig Karl. Karls arme slår Sigismund vid slaget vid Stångebro och Sverige är nu verkligen bortkopplat från katolicismen.

1611-1718 (Stormaktstiden)

Då den tyska hansan började tappa mark var läget öppet för Sverige att försöka ta över delar av Baltikum. Den unge svenske kungen Gustav II Adolf fick här möjlighet att träna och modernisera sin armé. Samtidigt bröt det trettioåriga kriget ut i det Tysk-Romerska riket mellan de som stödde påven och katolicismen och de som stödde reformationen (det vill säga avskaffandet av påveväldet). Eftersom både Danmark och Sverige hade avskaffat katolicismen stödde de givetvis de tyska furstar som ville göra detsamma. Först gick Danmark in i det trettioåriga kriget men de blev slagna av den tyska kejsarens armé som var påvetrogna. Det var nu dags för Gustav II Adolfs elddop. 1630 gick han in i Tyskland för att hjälpa de tyska furstarna som ville frigöra sig ifrån kyrkan. Det har länge spekulerats över varför Sverige gick med i kriget. Tre huvudorsaker som lagts fram är:

 Preventiv attack (attackera den tyske kejsaren innan han attackerar oss)
 Religiösa (Protestanter mot Katoliker)
 Dominum maris Baltici (makt och pengar)


Det är antagligen en kombination av dessa. Sveriges mål att behärska hela Östersjön sammanföll bra med den religiösa sidan av det. Däremot har det alltid varit så att maktpolitik ofta är viktigare än religion. En av Sveriges absolut viktigaste allierade var Frankrike som ju är katolskt. Både Sverige och Frankrike allierade sig också gärna med det muslimska Turkiet.

Kriget börjar bra för Gustav II Adolf fram till dess att han blir skjuten till döds vid slaget i Lützen 1632. Kriget fortsatte fram till 1648 och Sverige vann både respekt och land vid krigsslutet. Sverige räknades numera som en stormakt.

Gustav II Adolfs efterträdare drottning Kristina (han hade inga söner) försökte göra Sverige till en stormakt även när det gällde kultur och vetenskap. Få Sverige att bli något annat än den inskränkta, fattiga, religiöst fundamentalistiska (du fick inte vara något annat en luthersk protestant), militärmakten det faktiskt var. Hon bjöd in många framstående vetenskapsmän varav den mest framstående fransmannen Rene Descartes oturligt nog fick lunginflammation i det kalla Sverige och dog.

Drottning Kristina passade inte riktigt in i den mansdominerande miljön vid hovet och abdikerade 1654. Antagligen spelade också religiösa skäl med i bilden då hon efter att ha flyttat utomlands övergick till katolicismen. Det och det faktum att hon var kvinna har gjort att hon fått ett dåligt rykte i historien.

Eftersom Kristina var barnlös gick kungamakten till hennes kusin Karl X Gustav. Alla visste vad det betydde. Krig! Karl X Gustav älskade inget annat än kriget och han ville kriga, inte för att Sverige behövde det utan för att han själv ville det. Den svenske kungen var född krigare och lyckades också besegra Danmark så totalt att de vid freden i Roskilde (1658) var tvungna att ge bort Skåne, Halland, Blekinge, Bornholm samt Bohuslän och Trondheim. Karl X Gustav var nu nära att kunna uppfylla den svenska drömmen om herravälde över Östersjön. Tyvärr för Karl X Gustavs del så var det inga andra länder som gillade tanken på ett väldigt mäktigt Sverige. Ett antal länder förklarade Sverige krig, bland dem det då väldigt mäktiga Holland. I och med att Karl X Gustav inte ville göra annat än att kriga var det kanske tur att han gick ur tiden redan 1660.

Sverige försökte nu framförallt stärka makten om de områden som Karl X Gustav och de förre honom hade erövrat. Dock är det ofta så att har man erövrat ett område från ett land vill det landet ofta ha tillbaka det. Så var även fallet med det rika Skåne. Den danske kungen Christian V såg 1676 sin chans att ta tillbaka Skåne och invaderade Sverige. Skånes framtid avgjordes i slaget vid Lund där den unge Karl XI:s armé till slut besegrade danskarna i Sveriges blodigaste slag. (se för detaljerad info) Det var till monumentet över detta slag som de högerextrema grupperna marscherade till den 30 december i år.

Eftersom de flesta skåningarna ställt sig på danskarnas sida (de var ju danskar) så följde en grym och hård ”försvenskningsprocess”. Därför är en hel del skåningar upprörda över att Karl XI finns på den svenska femhundralappen (ett problem som hade lösts om vi röstat ja till euron 2003). Att han finns där beror på att hans regim var tämligen fredlig (han älskade inte kriget som hans fader gjort) dessutom grundades riksbanken under hans regeringstid. För att få in pengar till staten som var fattig efter allt krigande stärkte Karl XI kungens makt genom att ta över en hel del av adelns mark. Gustav II Adolf hade samarbetat med adeln (framförallt Axel Oxenstierna) men nu blir Karl XI enväldig. Det blir även hans son Karl XII som tar över efter att Karl XI dör 1697.

Den unge Karl XII får ta över den enväldiga makten och ställs nästan omedelbart inför en allians av tre makter (den gamla ärkefienden Danmark, den nya stormakten Ryssland och Sachsen). Ganska lätt besegrar den av Karl XI uppbyggda armén Danmark och Karl XII vinner ett stort slag över Ryssland i Narva (nuvarande Estland) 1700. Carolus blir nu en levande legend han är inte bara ett militärt geni utan även otroligt duktig på mattematik och annat. Den franske filosofen Voltaire skriver till och med en bok om hjältekungen. Efter att ha försökt kuva Sachsen i Polen under en lång tid var Karl XII återigen tuvungen att möta Ryssland som under tsar Peter den store ständigt förbättrade och moderniserade sin här.
Karl XII invaderade Ryssland men hade problem med att ryssarna ständigt drog sig bakåt och brände gårdar i sitt stora land. Det viktigaste för ett lyckat krig var att kunna försörja sin armé.

När sedan den för att vinna slag viktiga Karl XII (både taktisk och som moralhöjare) var skadad och inte kunde delta i slaget vid Poltava (1709) förlorade den av hunger och köld försvagade svenska hären och Carolus fick fly till det Ottomanska riket (Turkiet). Då Sverige inte på något sätt hade samma resurser att bygga upp arméer som Ryssland såg läget mörkt ut. Carolus gav emellertid inte upp och när han inte lyckades få den hjälp han eftersträvade av det ottomanska riket återvände han till Sverige och invaderade slutligen Norge som ett sätt att knäcka danskarna som ånyo försökt sig på en invasion av Skåne.
I Norge dör han av ett kulskott den 30 november 1718. Med honom dör också den svenska krigsviljan och Sverige ger upp de flesta av sina erövrade områden.

Under 1700 och tidigt 1800 tal fanns det många som ville återuppväcka den svenska storheten men under de krig som utkämpades då visade sig den svenska armén alltför svag. Slutligen förlorar Sverige Finland till Ryssland 1809 en del av det svenska riket sedan 1200talet.

Vad var då orsakerna bakom Sveriges ”stormaktstid”? Några som kan nämnas är:


 Grannarnas svaghet
(Såväl den tyska hansan som det polska riket var på tillbakagång. När väl Ryssland växte fram var den svenska stormaktstiden mer eller mindre dömd att gå under.
 Bra resursutnyttjande (armén)
Skickliga kungar och generaler lyckades bygga upp en modern och slagkraftig armé. Den svenska kronan var också extremt duktig på att ta ut resurser från den svenska befolkningen. En av anledningen till att 1600-talet var en väldigt knaper tid för svensken i gemen.
 Allians kungamakt och adel
I många länder bland annat Polen så var det en ständig maktkamp mellan adeln och kungamakten. I Sverige samarbetade adeln med kungen för att sedan få en stor del av krigsbytet.
 Frankrike lånar ut pengar till Sverige
1600-talets riktiga stormakt Frankrik lånade ut pengar så att Sverige hade råd att bedriva sina krig. Man kan nästan säga att Frankrike betalade Sverige för att kriga. Ett faktum som inte nämns så ofta i historieböckerna dels för att det förminskar den svenska storheten och dels för att Frankrike var katolskt.

Så här en bit in på det nya millenniet och 290 år sedan Karl XII:s död kan historien om den svenska stormakten kännas avlägset. Speciellt med tanke på att vi gått in i en ny europeisk klubb (EU istället för den katolska kyrkan och Kalmarunionen) och att vi i informationsålderns globalisering med allt var det innebär blir mer och mer internationella.
Vi får emellertid aldrig glömma vår historia och framförallt inte missbruka den som vissa nationalistiska krafter gör. Vår nutid och ibland även vår framtid går att förklara med historia. Snart ska vi gå in på Globalisering 1.0 men innan dess ska vi njuta av ett jullov där vi inte bara firar den vite krist utan även att vi går mot ljusare tider så som vi nästan alltid har gjort.

Hoc opus, hic labor est.

måndag 8 december 2008

Arbeit Arbeit Arbeit III eller det blir inte bättre än så här.

Arbeit…

Kommer in på min kära ovanvåning, mitt andra hem. Stefan har arbetat frenetisk med sin bilindustriuppgift sedan han återvänt från helgens bravader med papegojan. Tobbe beger sig direkt iväg på lektion. Det är mycket nu för att återknyta till Stefans eminenta fredagsblogg. Även för egen del är det en hel del nu och jag befinner mig i årets sista arbeit, arbeit, arbeit fas. Just december har för övrigt varit en månad då jag ofta befunnit mig i hårt arbete.

December 2003 arbetade jag natt på postterminalen i Toftanäs samtidigt som jag på dagarna deltog i seminarier på Historiska i Lund. Först åtta timmar i ett lastbilsflak (24.00-8.00)sedan ett antal timmar på skolbänken på universitet. Jag har nog aldrig varit så trött som jag var helgen 13-14 december 2003, för övrigt samma helg som Saddam Hussein tillfångatogs av amerikanska soldater. December 2007 var jag inblandad i ett intensivt Europa samarbete på min gamla skola. Jag och några andra lärare tog hand om elever och lärare från Frankrike, Grekland, Turkiet, Spanien och Polen, samtidigt var jag på arbetsintervju här och höll på att sy ihop mina kurser. Det behövs knappast nämnas att jag sov igenom julen både 2003 och 2007. Så illa är det inte i år. Dessutom har jag ju redan innan påpekad att arbeta med kunskap egentligen inte är arbete utan någonting roligt. Nu säger jag inte att varje minut på jobbet är roligt men många är det.

Det blir inte bättre än så här…

Samtidigt så är ju ovanvåningens nya logo talande: Det blir inte bättre än så här! Vi har ett dreamteam häruppe. Ibland vill man bara luta sig tillbaka lukta på kaffearomen och lyssna på konversationerna häruppe. Vilken arbetsmiljö!! Dessutom var det en underbar fotbollshelg i Spanien. Först pulvriserar Barca Valencia med 4-0 sedan förlorar Real hemma mot Sevilla med 3-4 i en match som hade allt. Innan dessa matcher hade Atletico redan bortabesegrat Gijon med 2-5 (snygg cykelspark av Kun Aguero!!). 44 mål i en omgång och de goda lagen besegrade de onda. Vad mer kan man begära. På lördag är det dessutom julafton för oss fotbollsälskare. El Classicó!! Barca- Real. Vinner Bercelona leder de med 12 poäng över Real. Det blir inte bättre än så här…..



Més que un club

fredag 5 december 2008

Helg IV

Så är det återigen dags för en helg.
Man kan återigen ställa sig frågan "blir det någonsin bättre än så här"
Efter en hård förmiddag och en fruktlös googling efter recept på kokt papegoja sitter jag ner och njuter frukterna av mitt arbete. Efter att ha suttit och pratar med Patrik har jag kommit fram till att jag kanske ska sälja mina Trelleborg. Det skulle vara kul med en vinst detta bittra aktieår 2008. Tobbe har lektion Stefan likaså. Just nu auskulterar jag faktiskt den sistnämndes lektion. Filmen moderna tider känns väldigt... modern, varför inte en matningsmaskin på våra lektioner så kan vi effektivisera vår tid med dagens teknik torde det inte vara några problem. I övrigt måste man verkligen beundra Chaplins arbetsnit i början av filmen.

Orosmoln just nu är annars att Tobbe vägrar komma in till 08:00 kaffet (Que Vadis, Tobias)Stefan är rädd för mina hänvisningar till gamla slag och latinska sentenser (Non intellego, Stefan)

Misströsta ej snart är det måndag igen

torsdag 4 december 2008

4 december 2008

Idag är det en månad sedan Barack Obama valdes till president i USA.
Han har nu fortfarande en och en halv månad kvar innan han får överta posten som världens mäktigaste man. Barack tillträder en dag efter att Andreas och Kenta kommer tillbaks till Humanus vi får se om de kan glida in på sina troner här på ovanvåningen efter denna långa frånvaro. Andreas slarvade en hel del med kaffet i våras men kanske kan kompensera det med att rätta mina arbeten. Det faktum att ovanvåningen numera kan liknas vid gudarnas boning i Olympus gör att det är en stor utmaning. Kan de liksom en Augustus till slut lämna sin dödliga skepnad och ta plats hos gudarna. Jag tror och hoppas det.

Än så länge hanteras såväl finanskris och kriget mot terrorismen av Bush, Paulson Cheney och kompani. Tyvärr verkar kongressen fortfarande mest ta på sig krisbankernas dåliga lån istället för ta över dem helt och hållet. Wall Street verkar klara sig bättre än Main Street. Vi får se vad som händer med de krisande bilföretagen och de miljoner som är beroende av dem.

Idag är det 332 år sedan slaget om Lund. Där den svenska arméen under ledning av den unge kung Karl XI (gråkappan) slog den danska diton och sedan med våld och terror "försvenskade" Skåne. Se detta bildspel för lite info.

onsdag 3 december 2008

En dag på jobbet.

Nu sitter vi här. Vi fyra på ovanvåningen. Patrik, Stefan, Tobbe och jag.
Tobbe och Stefan pratar om musikgrupper som ingen har hört talas om. Patrik sitter och arbetar efter att ha gjort kaffe. Det är snart jul. Är det en känsla av lycka som sprider sig i mitt kalla lärarhjärta?

Skolan kan inte alltid vara rolig. Men när Tobbe vill byta sin dator mot en Amiga 500 är det en underbar stund. När vi fyra går och äter mat på CC house är det roligt. Tack för sällskapet ni elever som satt med oss! Imorgon är det Företagsekonomi B och sedan ska jag försöka göra en heroisk insats på rättningsfronten. Men det är imorgon nu ska jag faktiskt njuta mitt otium.

Må livet behandla er väl.

tisdag 2 december 2008

En dag i President Medvedev era eller en dag i Mikael Westins liv

Mörker:


Vaknar till och hoppas att jag har några timmar kvar att sova. Både kropp och själ behöver vila. Innan jag hinner vända mig om och titta på klockan ringer ofoget och jag förbannar väckaruret och mig själv. En ny dag har börjat.

Efter diverse morgonrutiner befinner jag mig på min vandring mot Humanus Gymnasium. Mörkret och regnet är mina trogna ledsagare. Igår mätte jag för övrigt min morgon och kvällspromenad med GPS (770 meter vandrar jag fram och tillbaka).

Efter att lagat kaffe åt Stefan (Det är alltid kaffe på tisdagar kl. 8.00) och förberett lektioner är det dags för dagens första lektion.

Detta är nog min första lektion sedan jag själv gick på gymnasiet i det exotiska Umeå som jag varit med om en morgonlektion i mörker. Återigen måste jag berömma de tappra elever som orkar med nästan två timmars finansiering och kalkylering på morgonkvisten.

Av någon anledning går lektionen lite knackigt. Jag hoppas emellertid att eleverna förstod payback metoden och att min cliffhanger när det gäller nuvärdesmetoden gör att studenterna ser fram emot fredagens lektion.

Regn:


Eftersom min insats på dagens samhällslektion var att ta närvaro då Robban kör datakunskap med hela klassen kan jag inte påstå att jag gjorde något fel förutom att prata för mycket om min skjorta. Jag hjälpte dessutom en mentorselev som hade glömt sin nyckel att ta kontakt med Pero.
Sedan inträffade dagens höjdpunkt när Sebastian visade sitt senaste blogginlägg. Livet blir inte bättre än så.

Idag består lunchen av Coop mousaka. Jag ger lunchen 4,5 mikrovågsugnar av fem möjliga. En fest både för gom och öga. Efter lunchen travar jag ånyo upp på ovanvåningen.

Regn II:


Dåligt: Tobbe lyser med sin frånvaro
Bra: Erik är här och lyser upp rummet med sin blota existens, dessutom lagar han kaffe.
Katastrof: Stefan kommer inte in på sin blogg och börjar yra om Alex the Parrot och vad allting har för mening. Kämpa Stefan, kämpa!

Dagens historielektion är en repris på föregående (se mitt inlägg den 1 december). Fungerade bra med elever som faktiskt hade varit på plats. Bra jobb! När dessutom en elev tycker att lektionen har gått fort blir man lite gladare.

Duggregn:





Är Stefan tillbaka på sin blogg eller inte? Först fick jag uppgifter om att han var det sedan satt han och arbetade med en powerpoint om modernismen, så läget är lite oklart. Det är tisdag…
Sista lektionen hade jag få men med tanke på tiden välmotiverade elever i Information och Layout. Det blev dessutom en så kallad klassisk lektion där vi lärde oss om hur man gör en statistisk riktig undersökning. Något som tro det eller ej är en av mina käpphästar. Helt enkelt underbart.

Mörker II:


Jag ser att Tobbe dricker sitt kaffe själv idag. Det är bra att han bloggar men detta är lite väl kaxigt, det är här på ovanvåningen vi dricker vårt kaffe Tobbe. Varför läser du inte Wolverine här uppe hos oss?

Nåväl, dagen åtminstone dagen på Humanus lider mot sitt slut. Det är mörkt ute men imorgon är en ny dag!
En dag med nya genomgångar, powerpoints, bloggar och annat roligt som händer här på Humanus Gymnasium. Vi fortsätter vår vandring längs kunskapens stig. Må lyckan stå oss bi.

Imorgon gör Stefan kaffe och kanske sänker Riksbanken räntan med en hel procent men det mina vänner är en annan historia.

måndag 1 december 2008

En intressant dag för en historielärare

Så var kravallerna igång igen. Högerextrema grupper som vill hylla Carolus död och fallna soldater ifrån slaget vid Lund. Antirasister som vill protestera mot dessa grupper och vissa som även vill bråka med dem och polisen.

Jag besökte staden i söndags men missade såväl demonstranter såsom motdemonstranter. Det hördes ingenting när jag gick och vandrade runt i kulturen och på stortorget inte heller såg jag något annat än julfrid i ögonen på mina medmänniskor. Jag höll således bokstavligt talat att sätta glöggen i halsen då jag såg rubrikerna på text-tv:n.

Den 30:e november 1718 dog alltså Karl XII i Norge och på dennes dödsdag marscherar ibland högerextrema grupper för att hylla honom. Jag vet inte om de på något sätt tror att livet var bättre i ett utarmat och krigstrött Sverige på svältens rand, eller om det är hans kulturgärning i Turkiet de är vill stoltsera över. Jag trodde i min enfaldighet att denna dyrkan hade smulats sönder av historiker och skribenter som påpekat det historiskt inkorrekta att se Carolus som någon 1700-talets sverigedemokrat. Men det är väl en ny generation på gatorna. En generation som har sovit under sina historielektioner. Skämmes ta mig ...


Monumentet över Slaget vid Lund 1676 (byggt 1876)

Det enda som är roligt med detta är att historieläraren kan hålla dagsaktuella lektioner även om denne är inne på svensk stormaktstid. Så stäng ner Youtube, e-buddy och allt det andra och lyssna på din historielärare!!

Apropå stormaktstid så upplever vi i och med Tobbes gudomliga metamorfos en veritabel guldålder på ovanvåningen. Det kommer antagligen aldrig bli bättre än så här. Det enda är att Tobbe måste förstå att kaffet är viktigare än lektioner och ledighet.

fredag 28 november 2008

Helg III

Så är det återigen dags för en helg. Sitter och bloggar medan Patrik lägger ut texten om matte och musik. Bachs fyrdimensionella fugor är alltid intressant att prata om när vi närmar oss fredagskvällen.

Vill också passa på att hylla vår nyaste ovanvåningsvirtuos Tobbe som exemplariskt gjorde kaffe efter lunch. Då Tobbe inte visste om vi ville ha kok eller bryggkaffe så gjorde han båda två! Det värmer, att han dessutom börjat lektionsplanera åt mig gör att han snart kan vara en riktig dominus .
Tyvärr började Tobbe dagen dåligt då han missade 08.00 kaffet. Ursäkter såsom "Jag börjar inte förrän 11.00" håller inte Tobbe!

Angående lösning till finanskrisen så kan vi nog inte vänta oss en deus ex machina lösning utan det handlar mer om att dämpa krisen och komma med åtgärder som hjälper de som drabbas. Jag kommer återkomma med ett långt inlägg rörande 2008 års största händelse om någon vecka.

Jag avslutar med ett förslag: Varje vecka utser vi veckans elev som får äran att koka kaffe häruppe under en dag.

Cura, ut valeas!

torsdag 27 november 2008

November

Frid,

Så ser vi slutligen slutet på november, endast en fredag med efterföljande helg kvar. Jag började månaden i ett soligt Kalifornien och avslutar den i ett mörkt molnigt Lund. Jag måste säga att månaden varit händelserik och då pratar jag inte bara om det historiska valet i USA eller Tobbes himlafärd till ovanvåningen det har hänt mycket annat både i skolan (Stefans frihetsälskande ekorre) och ute i den vida världen finanskrisen börjar mer och mer påverka den reella ekonomin, återigen oroligheter i Thailand och ett stort gisslandrama i Indien gör att vår väg mot en bättre värld blir något krokigare att vandra den närmaste tiden.

Nu tycker jag emellertid det är dags både för elever och lärare att åtnjuta denna första adventshelg. Njut av den stundande julefriden med ett glas glögg eller julmust.


Den amerikanske komikern och samhällsdebattören Bill Maher skriver följande om denna månad:

New Rule: Never give up hope! I never thought it would happen. You never thought it would happen. But you'll be able to tell your grandkids that in November of 2008, the impossible did happen: Guns N' Roses released "Chinese Democracy"!

New Rule: As his first official act, Barack Obama must raise Joe the Plumber's taxes. I'm not saying he should raise all middle-class taxes. Just Joe. Congratulations, plumber's helper, you're in a tax bracket of one. Complete with your very own tax form, the 1040FU.




Jag brukar ju inte skriva så mycket om mitt så kallade privatliv. Men jag kan ju ge er en glimt av vad den bloggande läraren gör en vanlig torsdagskväll.

17.00: Tvättid

/Må livet behandla er väl

tisdag 25 november 2008

Lite böcker

Ett av problemet som lärare är att hinna med att förkovra sig i ämnesrelaterad litteratur. Tiden på skolan ägnas oftast åt lektionsplaneringar, möten, rättning, kaffekokning och annat. Det kan sedan vara svårt att hitta lusten till och hinna med läsningen hemmavid då det finns annat som pockar på uppmärksamheten, Fru, Champions League, Golf, Städning, Poker, och så vidare och så vidare.

Detta är faktiskt ett problem vi delar med många av er elever. När den flitige eleven kommer hem efter en intensiv dag i skolan med läxor och prov i ryggsäcken så är denne kanske inte så sugna på att sticka iväg till biblioteket och låna den där boken som er lärare rekommenderade i slutet av förra historielektionen.

Vi behöver läsa annars fastnar blir vår kunskapsbank väldigt fragmenterad för att låna en dataanalogi. Jag brukar framförallt tipsa mina historielever att intressera sig för historiska faktaböcker eller skönlitteratur för den delen då det man hinner med under ett par 100-poängskurser är väldigt lite. Men samma argument gäller naturligtvis i andra ämnen såsom ekonomi och samhällskunskap för att nämna de som är mest intressanta. Vi lärare ger er en grund som ni själva måste fylla på.

Följande bok och författarrekommendation riktar sig till den historieintresserade eleven som känner sig mogen för något riktigt tungt, jag tänker framförallt till er som går i trean och inte fick läsa Historia C.

Njuter man av både intressanta och i viss mån provokativa analyser och ett slagkraftigt språk så rekommenderar jag verkligen E.J Hobsbawm. Hobsbawm föddes i Alexandria som då tillhörde det brittiska imperiet 1917. Han var en jude som levde i Berlin under Hitlers maktövertagande och har sedan 60-taet varit en av världens mest inflytelserika historiker. Vissa historiker kallar honom för Manitou efter en gud.

Peter Englund en av Sveriges främste historiker som dessutom sitter i Nobelkommittén har skrivit detta om Hobsbawm "Till och med när han misslyckas är han strålande. Karln borde få nobelpriset." Jag är besviken på att han inte ha fått det med tanke på att Hobsbawm är 91 år gammal så känns det verkligen att det är dags.

Sedan unga år är Hobsbawm övertygad marxist något som naturligtvis präglar hans forskning och hans böcker. Hobsbawms använder marxismen som analysverktyg. Detta gör inte hans böcker mindre intressanta utan ger ett väldigt bra perspektiv då vi inte som så ofta får "segrarens bild av historien". Hobsbawm skriver själv angående borgligheten under 1800-talet:

"Själv lär jag väl inte helt kunna dölja en viss avsmak, kanske rentav ett visst förakt, för den tidsålder som skall behandlas här; men samtidigt mildras dessa känslor av en ärlig beundran för dess materiella prestationer och en ärlig strävan att förstå det jag inte tycker om"

Det är enligt mig en väldigt god utgångspunkt.



De böcker som är mest kända är Hobsbawms "tidsåldertrilogi". Där han går igenom det långa artonhundratalet det vill säga från franska revolutionen fram till nittonhundratalet. Det är i svensk översättning:

Revolutionens tidsålder (1789-1848)
Kapitalets tidsålder (1848-1875)
Imperiets tidsålder (1875-1914)


De är några av de bästa böckerna jag någonsin läst. Hobsbawms penna är både lärd, skarp och rolig. Eller vad sägs om denna analys av varför Napoleon III inte var någon "stor" ledare: Napoleon III var dessutom inte ens galen.

Dessa böcker tillhör den högre allmänbildningen och jag rekommenderar dem starkt till er antingen att ni läser nu eller om några år.

I övrigt har Hobsbawm även skrivit om det korta nittonhundratalet (1914-1989) som han kallar ytterligheternas tidsålder.

På äldre dar har Hobsbawm skrivit ett slags bokslut:
Interesting Times: a twentieth-century life (2002)

Nu på slutet har han publicerat två synnerligen negativa böcker om den nya världsordningen:

Globalization, Democracy and Terrorism (2007)
On Empire: America, War, and Global Supremacy (2008)


Som gammal marxist ser Hobsbawm inte ljust på framtiden. Jag kan gärna utveckla mina synpunkter angående Hobsbawms storhet och svaghet för er som orkat läsa så är långt och är intresserade av denne nestor.

Salve...

torsdag 20 november 2008

Ännu en dag i Ehud Olmerts avklingande era

Mitt bloggande ligger för närvarande på is då jag fått indikationer att mina elever hellre vill ha tillbaka sina arbeten rättade än att se ytterligare ett blogginlägg. Dessutom har jag fått klagomål på stavfel.

Detta har gjort att jag har svårt att hänga med i bloggosfärens nestor Stefans heroiska blogg där såväl text såsom anpråk växer dag för dag. Det hela kommer antagligen sluta med en episk uppgörelse mellan Jan Björklund och den frihetsälskande (?) ekorren.

Frågan är om universum själv kommer att överleva denna tvekamp mellan disciplinära åtgärder och frihet under eget ansvar (Det är ingen som tvingar ekorren att leta mat till vintern men gör den inte det så dör den). Eller om vårt världsallt kommer implodera under detta enorma tryck.

Nyss hemkommen från det friaste landet i världen så förstår jag bägge sidor. För jänkarna finns det ingenting som är heligare än frihet (därav hatet mot skatter och annat förmynderi) samtidigt är jänkarna väldigt måna om familjen och sitt eget land. I princip alla sluter upp som en man (eller kvinna) bakom USA för att bemöa de krig och fasor som hotar landet verkliga såsom inbillade. Tänk bara på mottot på USA:s sigill E pluribus unum, av många en...



Vi är både en del av ett samhälle medan vi är individer. Individens rättigheter och skyldigheter gentemot samhället är en av den största och viktiga frågor som går att diskutera om nu inte Stefans ekorre förgör oss alla. Till slut måste nog någon elev ta sig i kragen och utropa Sic temper tyrannis, sciurus.

Nu är det återigen dags att rätta arbeten....

måndag 17 november 2008

Sic Transit Gloria Mundi Ljunskile SK!!!!!

3 November 1996. Umeå.




Efter en underbar höst utan hemmaförluster under sitt första år i allsvenskan skulle UFC (Umeå Fotball Club) avfärda bylaget Ljunskile SK i en kvalmatchhemma på Gammlia. Höjdpunkten under säsongen hade varit IFK Göteborgs besök med den förre UFC spelaren Jesper Blomqvist då det blev publikrekord (resultatet blev naturligtvis oavgjort 1-1) och det faktumet att träbenet Örjan dominerade sin kant mot Helsingbors landslagsman Rolle Nilsson.

Det var kval match. UFC hade vunnit borta mot Ljunskile med 1-0 och nu var det bara en match kvar sedan väntade allsvenskan anno 1997. Vi såg alla fram emot matchen med tillförsikt. Det snöade.



Så här i efterhand var det väntat att UFC spelarna skulle vika ner sig, bli nervösa och förlora med 3-2 och således åka ut på mer insläppta mål på hemmaplan. Till skillnad mot damlaget (UIK) så finns det en stor förlorarmentalitet i mitt kära UFC.
Ljunskile ledarna dansade barfota på den snötäckta planen och vi umeåbor hade åtminstone ett decennium av fotbollsmörker framför oss. Vissa sadlade om och började intressera sig för damlaget istället (UIK fick dessutom kommunens nybyggda arena i arv då UFC), vissa började intressera sig för innebandy medan andra till slut gav upp och lämnade staden.

Remember, remember the third of November.

Jag trodde jag hade lämnat detta trauma bakom mig men sedankom Ljungskile (till skillnad från UFC som harvar i norrettan) tillbaka till årets allsvenska och alla hemska minnen återkom. Det har varit ett jobbigt år i allsvenksan IFK blev bara trea och goda lag som Norrköping och Sundsvall åkte ut medan det onda Ljunskile fick kvala. Det är därför mitt gamla hjärta tog ett glädjeskutt igår då de tappra pojkarna från bromma (med viss hjälp från domaren) såg till att stoppa LSK från vidare allsvenskt spel. Det blev en dyster stämning på Starke Arvid igår. Ljunskile fick betala för orätten 3 november 1996!

SIC TRANSIT GLORIA MUNDI, Ljunskile SK!!!!!


P.S. Vi kan nu se fram emot Ljunskile-Norrköping i superettan!

torsdag 13 november 2008

Ave Humanus II

Så är man återigen tillbaks på sitt kära Humanus.
Det känns verkligen skönt att få återvände till skolan efter att
åkt omkring i sydvästra USA. Vad har Las Vegas, Kalifornien och Obama tal som inte Humanus har? Vad är 20-30 grader sol mot Lunds novemberväder?

Efter att mer eller mindre gått omkring i ett jetlagat tillstånd så börjar jag så småningom vakna till liv och ska nu börja blogga (och rätta arbeten) mer frekvent. Stefans mastodontbloggar om sina ekorrar imponerar även om jag tror att de i någon mån är ett substitut för att hans kära IFK numera spelar i Superettan. Men ibland är det i de dystraste stunderna vår skaparkraft är som störst.

Jag kommer antagligen att skriva ett blogginlägg om min resa i det stora och fria landet i väster när jag får lite tid över, naturligtvis kommer det även bli lite powerpoint bildspel på diverse lektioner men just nu nöjer jag mig med att infoga en bild över min favoritväxt den stolta Saguara kaktusen som älskar frihet.

onsdag 22 oktober 2008

Vale Humanus II

Hösten närmar sig och endast Mikael är kvar på skolan. Men imorgon lämnar jag er för att besöka McCain och Obama-land (did anyone say McDonalds?)

Ler ödet mot mig så kommer jag att infinna mig på skolan måndag 10/11. Ni har alla uppgifter som ska göras till dess; tema för ettor, repititionsfrågor för treor och Stefan (Släng mobilen och gå tillbaka till röttera!) ska slipa på sitt kaffekokande medan tvåorna med varm hand lämnas åt Patrik.




Passa nu på att njuta ert otium

/Mikael

måndag 20 oktober 2008

Arbeit Arbeit Arbeit II

Ibland undrar en stackars löneslav om inte de gamla grekerna hade rätt. Det är ett ofog med arbete och det är inget som någon med självaktning ska syssla med.

Å andra sidan tyckte inte grekerna att det vi sysslar med; sökande efter kunskap var arbete utan det var något man gjorde på sin lediga tid.

Aristoteles menar att det fanns tre olika sfärer: arbetstid, återhämta sig från arbete och fritid. På fritiden skulle man göra vettiga saker såsom söka kunskap och det goda och det är ju det vi gör i skolan.

Aristoteles hade varit avundsjuk...

Åter till rättning av arbeten och pilsättning...

Ora et labora...


P.S. Jag vet att jag lagt upp en mängd SNL-länkar men jag kan inte låta bli att sprida denna då den visar att USA trots allt är ett överlägset land.

fredag 17 oktober 2008

Amerikask höst eller friare kan ingen vara

När vi nu inte bara går mot ännu en helg utan snart även ett höstlov har den kunskapstörstande eleven chansen att fördjupa sig i valfritt ämne. Individens jakt efter vetande bestäms inte längre av magisterns stränga pekpinne.

Jag kan då rekommendera att sjunka djupare in i det stora landet i väster. Framförallt är det intressant att som sekulariserad och välfärdskrammande europe försöka förstå hur det kommer sig att George W Bush vunnit två val och att McCain efter åtta års republikanskt vanstyre(det går faktiskt inte att beskriva det på ett annat sätt) ändå kommer vinna så pass många delstater som han kommer att göra.

En bra bok som behandlar den amerikanska frihetslängtan är Göran Rosenbergs "Friare kan ingen vara"



Rosenberg som är betydligt bättre i bokform än i tv målar upp en komplex bild av det amerikanska samhället och visar också på det geniala då Reagan lyckades binda ihop både den kristna högern och de marknadsliberala republikanerna. Rosenberg menar också att Bush mer eller mindre är en fortsättning på Reagan vilket jag håller med om. Boken innehåller också en fiktiv dialog mellan Reagan och Jefferson skriven av en ung Rosenberg som är underhållande i sin ungdomliga berättarglädje.

Om den vetgirige studenten hellre sjunker ner i förlagan till USA dvs. det romerska riket så rekommenderar jag med varm hand Alf Henrikssons romerska historia full av underbara anektdoter eller varför inte Edward Gibbons mastodontverk "Romerska Rikets Nedgång och Fall." Det är verklig läsglädje eller vad sägs om följande:

"Det är nästan överflödigt att räkna upp Augustus ovärdiga efterträdare. Endast deras aldrig överträffande laster och de magnifika kulisser som omgav har räddat dem från glömskan. Den dystre och stränge Tiberius, den vilde Caligula, den svage Claudius, den lastbare och grymme Nero, den djuriske Vitellus och den försagde men omänsklige Domitianus är dömda till evig vanära"

Underbart...


P.S. Om ni har missat det så spelade Portugal bara 0-0 hemma mot Albanien i onsdags, det finns således fog för optimism inför fortsättningen!

P.P.S. Angående USA det är nästan så att en mörk del av själen hoppas på McCain-Palin det blir inte bättre än så här: Palin and Tina Fey on CNN

tisdag 14 oktober 2008

Viva Sarko!!



Inte nog med att Sarko försöker återskapa det romerska riket genom sin medelhavsunion(numera är även barabarerna inbjudna), medlar fred mellan Ryssland och Georgien nu har även Sarko tillsammans med Gordon, Angela och Silvio fixat finanskrisen! Viva Sarko!

I övrigt ytterligare ett rolig SNL klipp
från USA:s presidenvalkampanj

För bra rapportering av valet i USA se New York Times

fredag 10 oktober 2008

Ytterligare en vecka i den avtynande Bush-Cheney eran…

dies lunae

Gryning: En underbar morgon solen skiner och höstens färger brer ut sig framför mig. Det enda smolket i bägaren är att jag inte får tillbringa dagen ute utan ska vara inne och ha studiedag. Jag blir avundsjuk på eleverna som får vara lediga. Inte blir jag på bättre humör av att jag har fyra lektioner att förbereda till imorgon och inte får tid för detta idag. Det enda som piggar upp är att jag lyssnar på Robert Garlands ypperliga föreläsningsserie ”Greece and Rome: An Integrated History of the Ancient Mediterranean”


Intressant snubbe

Skymning: Vandrar hemåt relativt nöjd. Vi hade en bra föreläsare (kanske den bästa under hela mitt korta lärarliv) och jag har fått någorlunda grepp på morgondagen. Synd bara att börsen föll med över 7 % nåväl det blir någonting roligt att prata om på lektionerna.

dies marti

Ibland känns hela tisdagen som en stor golgata vandring. Fyra lektioner på en dag!! Nåväl tycker ändå att de flesta av lektionerna gick hyfsat. Vi har börjat vår vandring mot ett prov i Kalkylering. Historian ägnades åt mästerverket i Rosens namn (som inte mottogs med samma entusiasm som mästerverket 300). Samhällskunskapen ägnades åt finanskrisen och i viss mån även de entusiastiska info och layout eleverna fick sig lite finanskris till bud.

Kvällen ägnas åt att plöja finanskris och Jag Claudius.

dies mercuri

Denna dag ägnas som alltid enbart åt mina kära ettor. Vi skapade aktieportföljer och såg i Rosens namn. Gränsen mellan genialitet och galenskap är aldrig långt. Har också börjat rätta arbeten. Denna lutherska dag avslutades med att jag gick hem och försökte dryga ut mina inkomster hemmavid. Jag hade flyt och drog in lite extra dollar till huskassan.
För övrigt ser det riktigt illa ut för vår nordiska brodernation Island. Dags för Eu-medlemskap?

dies iovis (dies Caligula?)

Första företagsekonomi lektionen sedan temat började. Vi arbetade med den sargade börsen och jag försökte visa upp låga P/E-tal. Sedan fick jag ta tag i Stefans lektion då denne hade uppdrag annorstädes. Tro det eller ej men vi gjorde aktieportföljer. Stefan bloggar och jag gör aktieportföljer…




Numera har alla en sådan

Istället för att få njuta mitt otium så ägnas hela eftermiddagen åt olika samtal, handledningstillfällen osv… Väldigt kul speciellt att diskutera USA:s bidrag till Sudan måste jag säga. Återigen en ( i mitt tycke) bra dag på Humanus Gymnasium.

Skymning: Försöker återigen dra in pengar till huskassan men denna gång vill det sig inte.

dies veneris (dies Drusilla?)

Gryning: Kaffe till Stefan 8:00, Lektion 8:10, Börsen öppnar 9.00 (nedåt!!), Prov 9:10, Lektion 9:20, Auskultering hos Stefan 9:30 och 10:00. Diskussion med elever hela tiden mycket angående desavueringen av min person i och med att jag inte får vara med på kort och det faktum att jag till synes smet tre minuter tidigare från en lektion.

Angående Stefans lektioner så var den första en PBL lektion och den andra ett passionerat brandtal mot nedskräpningen och oordningen på skolan. Se även hans blogg kring detta (http://stefanshumblogg.blogg.se/). Detta är naturligtvis ett otyg. Jag tror att det handlar om folk med överskottsenergi (fysisk sådan). Förslaget om att starta en Fight Club i källaren låter därför inte helt fel om än i en något moderatare form. Vi borde även arbeta för ett uppehållsrum som eleverna sköter själva. Att ha en trevlig miljö på vår arbetsplats är ju någonting vi alla strävar efter därför måste både lärare, rektor och inte minst ni elever arbeta för detta. Naturligtvis ska vi lärare säga till om vi ser någonting i korridorerna men vi kan inte alltid vara där och vi kan inte heller upprätta någon slags polisstat. Därför måste även ni elever hjälpa till.

Futurum: Eftermiddagen kommer ägnas åt PEST-analys och sedan ska jag dra mig tillbaka till mitt enkla käll. Förhoppningsvis välförtjänt. Om gudarna ler mot mig så ses vi alla på måndag.

tisdag 7 oktober 2008

Things fall apart: the centre cannot hold

....världsekonomin i kaos (finns Island kvar?), Palin kan se Ryssland från sitt hus, Norrköping förlorar mot Gais och nu är även Henke skadad dessutom ligger jag efter med både bloggandet och rättandet. Inte helt osökt kommer man att tänka på en dikt av Yeats....

Turning and turning in the widening gyre
The falcon cannot hear the falconer;
Things fall apart; the centre cannot hold;
Mere anarchy is loosed upon the world,
The blood-dimmed tide is loosed, and everywhere
The ceremony of innocence is drowned;
The best lack all conviction, while the worst
Are full of passionate intensity.
Surely some revelation is at hand;
Surely the Second Coming is at hand.
The Second Coming! Hardly are those words out
When a vast image out of Spritus Mundi
Troubles my sight: somewhere in the sands of the desert
A shape with lion body and the head of a man,
A gaze blank and pitiless as the sun,
Is moving its slow thighs, while all about it
Reel shadows of the indignant desert birds.
The darkness drops again; but now I know
That twenty centuries of stony sleep
were vexed to nightmare by a rocking cradle,
And what rough beast, its hour come round at last,
Slouches towards Bethlehem to be born?


Nåväl saker behöver inte vara så illa. Imorgon kommer Stefan att bjuda på kaffe och jag kommer att börja rätta arbeten, världen är räddad....

fredag 3 oktober 2008

Arbeit Arbeit Arbeit

Tyvärr har jag av någon anledning drunknat i arbete denna vecka :(
Ena sekunden ska Stefan ha kaffe andra sekunden ska jag auskultera hans lektion medan Tobbe går djupare och djupare in i esoteriska resonemang.

Nåväl nästa vecka är en ny vecka och jag hoppas att jag kan bättra på mitt bloggande (och också allt rättningsarbete). Jag ska försöka rätta undan ettornas bloggar, antikarbeten och tvåornas tema nästa vecka.


SNL har en riktig kul sketch om Palin med Tina Fey och Amy Poehler
http://www.huffingtonpost.com/2008/09/13/tina-fey-as-sarah-palin-o_n_126249.html

Trevlig Helg

onsdag 1 oktober 2008

Ave Humanus

Ja det är sant, jag är tillbaka och min katt har inte spytt inatt!

Många har ifrågasatt om jag verkligen var i Zürich (en del har sett mig i öde klassrum när solen börjar gå ned) andra har tvivlat på att det verkligen var en bildungsreise och inte enbart en nöjesresa medan de flesta har anklagat mig för att försumma mitt bloggande. Några har inte ens registrerat att jag varit borta.

Nåväl jag har återvänt från min peregrination och är tillbaka i bloggosfären. Det verkar ha hänt en hel del i min frånvaro (det finns numera två bloggmonster eller snarare ett monster och en mupp), dessutom verkar bloggare som Tom och Sebastian ta bloggen till helt nya nivåer när det gäller skolutveckling. Jag ska inte ens gå in på alla de andra bloggar som Stefan plöjer igenom. Jag är rädd att Stefans bloggande och kommenterande till slut kommer inverka på hans förmåga att vara klar med kaffet i tid. Vi är inte där ännu jag fick mitt kaffe i morse men jag är vaksam på varningssignalerna, odiskade kaffemuggar, frenetiska knapptryckningar, monologer med den bärbara datorn, övernattar på jobbet osv..


Hur var då Zürich? Det finns mycket som var bra med Zürich. Två väldigt viktiga saker var:



1) En gymnasielärare tjänar mellan 36-60 tusen kronor i månaden




















Burgen gymnasielärare




Icke-burgen gymnasielärare


2) De har Starbucks

Tecken på civilisation

Jag återvänder till Zürich inom tid. Nu är det dags att förbereda lektioner....

/Mikael

onsdag 24 september 2008

Vale Humanus

Nu åker jag iväg och lämnar såväl blogg som Humanus Gymnasium.

Ni kan se det som en flykt undan bloggmonstret och andra plågor men det är faktiskt bara en vanlig utbildningsresa till Zürich....



Om lyckan står mig bi ses vi på måndag.
Nej nu måste Stefan få sitt kaffe......




Grattis Peking!!!!!!!!!!!!!!!




Idag firar många trogna IFK Norrköping suppotrar gårdagens stora händelse då det tappra IFK besegrade det onda MFF, (tänk på 300).



Det är inte utan att man fäller en tår då man ser dessa bilder......


Idag är en bra dag på Humanus Gymnasium

måndag 22 september 2008

Änglarna

Cupmästare 2008!!!




Roligare än så blir det tyvärr inte i år :(
Nästa år vinner vi iofs både Uefacup såsom Allsvenskan!

fredag 19 september 2008

Helg II

Nu är det återigen helg. Den flitige läraren och eleven kan vila ut. Innan jag tar helg och försvinner från skolans värld vill jag ta tillfället i akt att berömma min kollega Stefan.

Inte bara har han satt igång en bloggrevolution och ihärdigt kokat kaffe han har dessutom bakat och bjudit personalen på en äppelkaka idag. Vilken fredsgåva till den icke-bloggande nedervånningen! Nu återstår bara att se om Mira verkligen sätter igång sin blogg. Vi väntar med tillförsikt.

Stefans stjärna har stigit i samma fart som dagens börskurser och jag vill gratulera denna nestor till hans framgångar här på skolan (som tyvärr inte motsvaras av hans kära IFK Norrköpings dito på fotbollsplanen). Höjdpunkten idag var annars när Stefan kom in på min lektion ätandes ett äpple och mest ville känna av läget. Då bryr man sig! Idag tog Stefan klivet från en lärare av toppklass till en pedagogisk fura!!! Ave Stefan, Morituri te salutant !!

torsdag 18 september 2008

Ny ovanvånningsbloggare!

Vill bara meddela att vi har ännu en bloggare här uppe.
Herr Patrik Sander är numera ute på bloggosfären!

http://patriksander.bloggsida.se/

Turbulensens tid

En vecka som denna med anrika banker som går in i Chapter 11 och stora försäkrigsbolag som får nödlån från FED så känns det väldigt aktuellt att skriva lite om en väldigt läsvärd bok nämligen Turbulensens tid skriven av nestorn själv inom den amerikanska finanssektorn Alan Grennspan





Greenspan är verkligen en emeritus när det gäller ekonomi. Eller som en republikansk partiarbetare sade redan på 70-talet "fråga Greenspan han kan ekonomi". Det är klart ägnar man hela sitt yrkesliv åt att studera ekonomin och dessutom läser rapporter i badkaret så bör man ha lärt sig et och annat. Jag anser att Turbulensen tid är en mycket nyttig bok för den som vill ha en större förståelse i hur världsekonomin fungerar. Speciellt som svensk kan det vara intressant att läsa om hur den "andra sidan" ser på saken. Greenspan är i det närmaste liberterian och anger filosofen Ayn Rand (stor laissez-faire kapitalism förespråkre) som en stor inspirationskälla tillsammans med Adam Smith.


Däremot finns det ingenting Greenspan avskyr mer än budgetunderskott. Han är för övrigt mycket besviken på Bushadministrationen just på grund av detta (krigt i Irak berörs för övrigt mest i samband med detta). Just hans oro för budetunderskott i samband med ökande tryck på pensionssystemet och sjukförsäkringssystemet gör att Greenspan är lite orolig inför framtiden emellertid inte alltför orolig (boken skrevs i början av 2007 dvs innan credit crunch visat hela sitt fula tryne ) nu pratar Greenpan om den största krisen efter andra världskriget.


Av de presidenter Greenspan jobbat med tycks Clinton (mycket på grund av dennes och hans finansministrars lyckade ekonomiska politik) och Gerald Ford (den mest normala presidenten) vara Greenspans favoriter. Nixon var enligt Greenspan tillsammans med Clinton den smartaste men han var allför impulsiv och oberäknelig för den timide Greenspan. Reagan och Bush Sr misshandlade ekonomin vilket även Bush Jr gjorde. Greenspan menar att män som Cheney och Rumsfeldt förändrats till det sämre under tidens gång (bägge arbetade under Ford).


I övrigt anser Greenspan att demokrati är av godo främst som kontrollmedel mot korruption samtidigt som han anser börs-VD:ns numera nästan oinskränkta makt är ett nödvändigt ont i den moderna ekonomin. Det är således ingen varm anhängare av medbestämmanderätt som skrivit denna bok.


För att summera helhetsintrycket så kan verkligen Greenspan mycket om ekonomi och förklarar det kapitalistiska systemet på ett mycket bra sätt. Däremot är han inte lika bevandrad utanför denna, hans analyser när han tar steget utanför ekonomin blir ofta naiva.

tisdag 16 september 2008

En dag i President Zardaris era eller en dag i Mikael Westins liv del II

11.10-11.40 Lunch. Efter nogrannt övervägande mellan Familjen Dafgårds Pasta Alfredo och Familjens Dafgårds Älgfrslasagne föll valet på det senare. Jag blev inte besviken, mikrovågsugns lasagne är ett säkert kort vilket kan behövas då ingenting verkar kunna stoppa marknadens berg och dalbana. Lunchkonversationen bestod annars som vanligt av att Stefan pratade blogg, Johan schema och schoolsoftärenden, och så vidare..

11.40-13.00 Tomrum. Kolla mail, kolla blogg, försöker få rätsida i hur jag kan ha blivit skyldig skolan pengar, förbereda lektioner, diverse elevärenden.
Ägnade en stor del av tiden för att försäkra mig att jag skulle kunna visa dvd på historielktionen.

13.00-13.50 Historia A"Antingen är det skenet som bedrar, eller så har killen en sådandär härligt skön disciplin-brist".. Idag var det så äntligen dags för Romarriket med dess kejsare.
Efter en helt ok , enligt mig själv, genomgång fick Jag Claudius illustrera det romerska kejsardömets dekadens. Mitt gamla lärarhjärta värmdes då en del elever skrattade åt kejsar Caligulas metamorf från vanlig dödlig till Gud.

13.50-14.30 Kaffe Med en frenesi som en olympisk Gud drar Stefan igång eftermiddagens kaffeprojekt. Icke-bloggaren Patrik erbjuder sig att göra riktigt Kaffe och skickas genast iväg på jakt efter råvarorna. Vi hinner i tid till att lektionerna börjar igen.

14.30-15.50 Information och Layout Jag får känslan av att de flesta elever nu är på gån med sina hemsideuppgifter och tror att kursen kommer att bli bra. En positiv sak var att Rasmus och Oskar lärde mig hur man lägger in en dansande banan på skrivbordet och att Robban hjälpe mig att scanna in bilder. Däremot fick jag kritik för att min blogg var tråkig. Tråkiga färger, tråkigt innehåll. Varför blogga överhuvudtaget? Jag försökte förgäves ändra layout på min blogg men inget tycktes kunna ändra diverse elevers hårda dom.
Sic Transit Gloria Mundi Mikael Westin, Ty se världen förgås även dig.

15.50-17.00 Efterarbete. Börserna fortsätter att slaktas då tisdagskvällen närmar sig. Själv sitter jag och försöker samla tankarna efter en intensiv arbetsdag. Varför kommer det inga inlägg på Stefans humblogg? Är den för seriös? Varför skriver inte Tom något nytt i sin blogg?
Varför vägrar nedanvåningen med Tobbe som lysande undatag att blogga?
Vad kan vi lära oss av att studera Romarriket? Vad händer om McCain-Palin vinner valet.
När är det köpläge på börsen? Vem gör kaffe imorgon?

Följande blogg har varit ett försök till att beskriva en dag på Humanus Gymnasium från lärarperspektiv. För elevperspektiv se föregågaren http://harakiri.blogg.se/



En dag i President Zardaris era eller en dag i Mikael Westins liv

04.30 Vaknar av att min katt spyr (brukar hända varannan dag denna vecka känns det som). Förbannar mig, själv och katten medan jag långsamt torkar upp kattens lämningar. Endast drygt två timmars sömn kvar. Jag leker med tanken på en löprunda men avfärdar den som en absurditet.

06.50 Vaknar igen, ännu värre denna gången är det väckarklockan och det betyder att jag måste gå upp.

07.20 Ger mig ut i kylan för att cykla till kneget. Brukar gå men när jag ska vara på plats 07.30 försöka jag spara varje minut.

07.40 Ska göra kaffe men vi har slut så jag får gå och "låna" lite av nedanvåningen (För övrigt anser jag att......)

08.00 Stefan kommer i tid och blir glad över att kaffet är påslaget (jag vet ärligt talat inte om det hänt förrut). Däremot vill han inte prata utan pekar strängt mot min lektionssal. Jag lommar snällt iväg mot dagens första lektion.

08.00-9.50 Finansiering och Kalkylering. Lektionen gick rätt ok, eleverna arbetade på bra. Dessutom tittade vi på Brunei!!

9.50-10.00 Rast. Elevrådsordföranden berömmer min tröja :) Idag går jag klädd i ett par svarta bomullsbyxor och en svart tröja med något slags mönster. Jag har inget minne när jag köpte eller fick något av plaggen men jag vill uttrycka någon slags neutralitet idag.

10.00-11.10 Samhällskunskap A. Eleverna arbetar på med sina temauppgifter. En rätt behaglig lektion för den bloggande läraren. Går omkring och försöker få eleverna att arbeta hårt och flitigt. Frågan när slutar vi ligger ständigt i luften men det går bra. Det går bra...

Får också tid att prata börsen med Patrik och skickar resurstider till Johan.
Vi lever i intressanta tider, hur djupgående är Credit Crunch? I somras sade en ekonom på Lehman Brothers att han trodde krisen var över igår fick han sparken....Är vi på väg mot en krasch? Kan jag tjäna pengar på säljoptioner? Eller har börsen redan räknat med en lågkonjunktur? Varför är Greenspan mycket mer orolig nu än när han var chef för FED?

11.05 Frågan slutar inte vi nu kommer och jag låter eleverna gå. Själv ska jag ner och hämta en talarstol.